גזל בילדות

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 13/09/10 01:04 ה בתשרי התשעא

שאלה

כשהייתי ילד קטן מבר מצווה היה לי חבר שקבוע הייתי הולך אליו והיינו משחקים ביחד ואני זוכר שפעם אחת לקחתי ממנו משחק [אוסף של בובות ] והוא לא ידע מזה לאחר שהתגלה שנעלם לו אותו אוסף אמא שלו שאלה תחברים שלו אחד אחד וגם אותי אני זוכר שהפלתי את זה על ילד אחר ואם אני זוכר נכון זרקתי או נתתי את האוסף באותו הזמן למישהו אחר כדי להיפטר מזה כיום אני בן 18 ועדיין זוכר תדבר הזה רציתי לדעת אך אני יכול להשיב את הגזלה לחבר הוא עדיין לא יודע זה אני וגם לא דיברנו כחברים

כמעט מגיל 12 -13

1 כיום הוא הן 15 איך אני אמור להשיב אין אצלי את הגזלה ואיני יודע מה ההערך של האוסף כי היום אפשר להשיג את זה ב 20 שקל ופעם האוסף היה יקר יותר כמדומני אז איך השיב תגזלה ובאיזה סכום להשיב????

2 האם חובה עלי לבקש סליחה או שאפשר לשלוח מכתב התנצלות בעילום שם [וכמובן עם כסף על פי שאלה 1 כמה שצריך ]

תשובה

בס"ד
שלום רב,

מצד הדין אתה פטור מפני שאין אחריות לילד לפני גיל בר מצווה.
אבל מצד עצמך ומצד המוסר הפשוט יש מקום לעשות מאמץ להשיב את הגזלה.
אינני יודע אם יש טעם להשיב לו היום אוסף בובות, עדיף לעשות הערכה כספית גסה מה היה ערך הדברים אז ולהעביר לידיו כסף.

אין חובה להזדהות מפני שגם אז הוא לא ידע מי עשה זאת. אבל אם יש לך אומץ זה עדיף מפני שכך הענין יוצא הכי נקי (צריך שהוא לא יחשוד במישהו אחר מהחברים של אז... אולי זה שאתה האשמת?)
מכל מקום צריך לציין שאתה מבקש סליחה על הבובות שגנבת ושאתה מפצה אותו על כך.

כל הכבוד לך - אתה עושה תיקון לעבר אבל סולל לעצמך גם עתיד גבוהה יותר.