גזירת ציפורניים ושינה עם תכשיטים

חדשות כיפה הרב ניר הרמן 26/08/09 18:30 ו באלול התשסט

שאלה

שלום כבוד הרב,

אימי הולכת לשיעורי תורה בבית חב"ד,שם היא אומרת ששמעה שאסור לגזור באותו יום ציפורניים גם בידיים וגם ברגליים האם זה נכון ויש הלכה כזו?

דבר נוסף,ידוע לי שאסור לגזור ציפורניים אחרי השקיעה האם הלכה זו כוללת גם גזירת ומריטת שיער?

וכן,ידוע לי גם שאסור לישון עם תכשיטי מתכת מכיוון שהם מסמלים את מידת הדין,האם זו הלכה? מנהג?והאם נכון הדבר גם לגבי זהב?

תודה מראש,

מצפה לתשובתך

תשובה

בס"ד

כל הדברים שהזכרת הינן הלכות שנוהגות אצל הנוהגים על פי מידת החסידות, לדוגמא:
בשערי תשובה (סימן רס ס"ק [ב])כתב שאף שכל האחרונים כתבו דברי המגמ"י (הגהות מימוניות) שלא יקוץ צפרני ידיו ורגליו ביום אחד אין לחוש לזה דבסדר הכוונות ממהר"ש וויטל שהעתיק מטהרת יד הקודש מר אביו מהרח"ו ז"ל כת' שרבינו האר"י ז"ל יום הששי היה נוטל צפרני ידיו ורגליו כו'".
אולם חסידים אכן נוהגים לחוש להגהות המיימוניות הנזכר, וכן על זה הדרך.
יש מנהג שלא להסתפר אחרי השקיעה, אולם כבר כתב הרה"ג עובדיה יוסף בשו"ת יחווה דעת (חלק ד סימן כ): "ועל כל פנים כבר ביארנו שהעיקר שאין לחוש כלל להימנע מלהסתפר בלילה, וכל שכן אחר חצות היום (לאחר תפלת מנחה), ואפילו לדעת האר"י ז"ל אפשר להקל. וכן המנהג פשוט, וכמו שהעיד בספר בן איש חי. והנח להם לישראל אם אינם נביאים בני נביאים הם, ויש להם על מה שיסמוכו". עכשיו תלוי מאוד בסיבת המנהג על מנת לדעת אם זה נכון גם לגבי שאר השיערות, ונראה שאכן למי שנוהג כך נכון הדין גם לשיערות שלא בראש.

הכלל בנושא הזה, לענ"ד, הוא עשה לך רב והסתלק מהספק.
שבת שלום