גדרי צניעות ואורך השרוול

חדשות כיפה רבני ישיבת הר ברכה 29/04/09 11:02 ה באייר התשסט

שאלה

בס"ד

שלום שלום,

שאלה שקצת מטרידה את מנוחתי בזמן האחרון, ואודה לרב אם יוכל לענות לי עליה.

נכון שצריך לנהוג בצניעות, וככה ציוותה אותנו התורה, אבל מי אמר שצנוע זה חולצה עד המרפק, או עד לשורש כף היד? איך נקבעו המידות האלא של הצינעות? לא מצאתי בשום מקום בתורה שכתוב שבת צריכה ללבוש חולצה על המרפק.

תודה רבה,

וחג עצמאות שמח

תשובה

שלום לך
הלכות צניעות מתחלקות לשני חלקים האחד עיקר הדין שמקורו באמדן דעתם של חכמי תורה שבע"פ אשר ברוחב דעתם יישמו והגדירו את כוונת התורה,וחלק שני דברים שמקורם במנהג הציבור.
בהקשר לשאלתך כיסוי הזרוע עד המרפק שייך לקבוצה הראשונה בגמרא במסכת כתובות דף עב: מבואר שאישה מחיבת לכסות את זרועותיה והמגלה אותן בציבורנחשבת כעוברת על דת יהודית ואילו את שאר היד שמעבר לזרוע אין חיוב לכסות. לדעת רוב הפוסקים הזרוע היא החלק שבין הכתף למרפק של היד והמכסות את מה שמעבר למרפק לכיוון כף היד הוא מנהג חסידות
[אמנם ניתן ללמד זכות על המקילות ללבוש בגד שאינו מכסה את המרפק ע"פ דעת יחיד המקילה שהחיוב לכסות הוא רק עד למרחק של כ- 8 ס"מ מסוף המרפק ולמעלה. להרחבה והסבר על היסודות הרוחניים וההלכתיים עייני פניני הלכה צניעות פרק ו