שאלה
שלום לרב!
רציתי לשאול שאלה שיצא לי לדון בה עם חברה חילונים שדיברתי, ולא היה לי מה להשיב גם כלפיהם ובעיקר לעצמי.
מהי החשיבות של קבורת המתים בבתי הקברות וכל הפרוצדורות הנובעות מזה. והרי לאט לאט העולם מתמלא בקברים עוד ועוד, גם המקום נגמר, וזה גם פוגע בטבע. ניתן הרי לשרוף גופות ולכלות אותם.
גם אם אני מבין את חשיבות כבוד המת ואת העניין שנברא בצלם אלוקים, והרי בסופו של דבר הנשמה נפרדה ממנו ואולי דווקא הכבוד יהיה בצורה שמתאימה למציאות.
במיוחד לאור שיטת הרב שהיהדות דווקא מתרחקת מן המתים ומרחיקה אותנו מהטומאה שבהם.
אם כן מדוע אנו מתעקשים להמשיך למלא את העולם בקברים?
בתודה מראש. (אשמח אם הרב יענה ולא צוות הישיבה)
תשובה
שלום וברכה
עם השאלה הזו צריך להתמודד בשני שלבים.
בשלב הראשון – החשיבות העליונה של הקבורה. התורה מלמדת כי דמותו של האדם היא צלם אלוקים, והיא נבראה מצירוף של "עפר מן האדמה" ו"נשמת חיים". עם מותו של האדם הנשמה שבה אל מקורה והגוף שב אל מקורו – האדמה. היחס העליון של היהדות אל בני האדם כאל צלם אלוקים מבוטא בכך שהגוף אינו נשרף כי אם מושב אל מקורו, כרוח ששבה אל מקורה.
בשלב השני – אכן צריך למצוא את הדרך הראויה ביותר לעשות זאת. השיקולים של הסביבה ושל הזהירות שלא להפוך את הארץ כולה לבית קברות הוא בהחלט שיקול, ורבני דורנו צריכים לבחון מהי הדרך הראויה ביותר לעשות זאת: קבורה בקומות, חזרה למנהג ליקוט העצמות וכדו' – כל דרך שתהא דרך הלכתית שממשיכה את היחס המיוחד של אל האדם כנברא בצלם אלוקים.
כל טוב