בשר עם דגים

חדשות כיפה הרב אפי קיציס 22/04/07 01:17 ד באייר התשסז

שאלה

שלום וברכה,

רציתי לדעת-מה מקור איסור אכילת בשר עם דג, לפי הספרדים?

בנוסף, האם יש בעיה לאכול דג עם חלב? לדוגמא- טונה עם פיצה (גבינה צהובה)? האם גם פה יש עניין של אשכנזים וספרדים? עד כמה שיך המנהג כיום?

תשובה

לשואלת שלום רב.
מעיקר הדין אין כאן איסור. נהגו שלא לאכול בשר עם דגים יחד. המנהג קיים גם אצל אשכנזים. אבל אין כאן איסור ממש. הטעם למנהג הוא משום איסור, כיון שחז"ל אמרו שזה מסוכן בריאותית לאכול בשר ודג יחד.(בלשונם של חז"ל - "חמירא סכנתא מאיסורא" כלומר דיני סכנה חמוים יותר מדיני איסור רגיל). חז"ל אמרו כך כיון שכך האמינו רופאי זמנם, שהרי זה איננו דין איסורי אלא דין שנובע מסיכונים רפואיים. ולכן אם רופאי זמננו אומרים שאין בכך סיכון - מותר. גם מי שרוצה בכל זאת לאסור, לא צריך להמתין ביניהם שעות ולא להחליף כלים וכו'. (אם כי יש רבים שכן נהגו גם להחליף כלים)
לגבי דג עם גבינה, זה אכן מנהג שקיים אצל חלק מהספרדים בלבד, ולא כולם נהגו אותו. ואם אינך יודעת מנהג ברור במשפחתך, את יכולה לאכול.
בברכה
אפי קיציס