ברכת שהחיינו

חדשות כיפה הרב מאיר צוקרמן 18/01/09 18:37 כב בטבת התשסט

שאלה

לפני כחודשיים ילדתי בניתוח חירום, שכמעט והביא למותי. גם לאחר הניתוח היו סיבוכים נוספים והייתי במצב קשה במשך מספר ימים.

אני מעונינת לברך שהחיינו לאחר הטבילה.

האם דבר זה מותר?

תשובה

ראשית, "מזל טוב" על הלידה!
אני מאד שמח על פנייתך שמראה כי יש לך בריאות ישראלית טבעית, אשר רואה בארועים ובמפגשים העוברים על האדם, מפגשים עם הקב"ה, ומעלה צורך לברך אותו. לצערי הגדול, ראיה "בריאה" זו איננה נחלת רבים...
ברכת "שהחיינו" נתקנה על דברים מסויימים, ואינני חושב כי יש מקום לברכת "שהחיינו" בטבילתך הראשונה לאחר הלידה.
על הבשורה לאם או לאב כי נולד להם בן, מברכים "הטוב והמיטיב" (אחרי שהיולדת מכוסה כראוי, ונוטלת ידים). בראייה הראשונה של תינוקת שנולדה זה עתה, מברכים האם והאב ברכת "שהחיינו". על החלמה מניתוח חרום יש לברך ברכת "הגומל" אותה מברכת כל יולדת אחרי הלידה, כאשר התאוששה. (אחרי טיפול רפואי יזום, אשר יש בו סכנת נפשות, כמו ניתוח, יש לברך "ברוך אתה ה'... רופא חולים")
אם את מאד רוצה לבטא את שמחתך על הטבילה, בברכת "שהחיינו", את יכולה לנהוג כפי שנוהגים בני עדות המזרח בחופה: בקשי מאישך שיעניק לך מתנה מיוחדת בשובך הבייתה מהטבילה, ועליה תברכי "שהחיינו"...
ושוב- "מזל טוב"!