ברכת הלבנה

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 01/03/04 16:26 ח באדר התשסד

שאלה

בס"ד

השלום והברכה,

רק השבת כשנשארתי מחוץ לבית בערב עברתי ליד ברכת הלבנה שלויה בגדול מאוד בבתי כנסת שנמצא ברחוב שלי ועיינתי בה בריפרוף קל...

בפעם הראשונה לאחר שקראתי בה כמה וכמה פעמים שמתי לב לךמשהו שנורא ענין אותי-

בברכת הלבנה יש הרבה שמח, "שמח תשמח רעים אהובים"... השורש ש-מ-ח או כל מיני פסוקים משיר השירים וכל מיני שמחות למניהם...

וחשבתי לעצמי- למה?

למה אנחנו כ"כ שמחים בברכת הלבנה, למה כ"כ שמחים כשהלבנה במלואה בחצי החודש?

שמעתי שלא נהוג להסתכל על הלבנ בכלל, בכל ימי החול, וגם שמסתכלים עליה בברכת הלבנה, צריכים להסתכל עליהם בחיטוף קל וזהו... למה?

האם אחרי ברכת לבנה מותר לי להסתכל על הלבנה, אחרי שסיימתי את הברכה או שמא כל הערב אסור לי להסתכל?

בצפיה לישועה וגאולה שלמה במהרה בימינו,

שושנה.

תשובה

ב"ה

ברכה ושלום.

מותר להסתכל על הלבנה במילואה ובחידושה.
ברכת הלבנה מעלתה גדולה מאוד שנמשלה להקבלת פני השכינה.ולכן מוטיב השמחה הוא חלק אינטגראלי מברכת הלבנה "עבדו את השם בשמחה"

על הקשר בין שמחת נישואין לברכת הלבנה ראי נא בדברי הרמ"א ב:שולחן ערוך אורח חיים סימן תכו

סעיף א
הרואה לבנה בחדושה מברך: אשר במאמרו ברא שחקים וכו'. הגה: ואין לקדש החדש אלא בלילה בעת שהלבנה זורחת ונהנין מאורה (אגור).

סעיף ב
אין מברכין על הירח אלא במוצאי שבת כשהוא מבושם ובגדיו נאים. הגה: ודוקא אם ליל מוצאי שבת הוא קודם י' בחדש, אז ממתינין עד מוצ"ש. אבל אם הוא אח"כ, אין ממתינין עד מוצאי שבת שמא יהיו ב' לילות או ג' או ד' עננים ולא יראו הלבנה ויעבור הזמן. וכשמקדשין אותה בחול יש ללבוש בגדים נאים, (ת"ה סימן ל"ה)..........

ותולה עיניו ומיישר רגליו ומברך (מעומד) (טור) ואומר שלש פעמים: סימן טוב תהיה לכל ישראל ברוך יוצרך וכו'. הגה: ורוקד ג' פעמים כנגדה ואומר: כשם שאני רוקד כו' ואומר: תפול עליהם וגו' ולמפרע: כאבן ידמו כו' ג' פעמים, ויאמר לחבירו ג"פ: שלום עליך, ומשיב הוי כשואל (טור).

[ ונוהגין לומר: דוד מלך ישראל חי וקיים, שמלכותו נמשל ללבנה ועתיד להתחדש כמותה וכנסת ישראל תחזור להתדבק בבעלה שהוא הקב"ה, דוגמת הלבנה המתחדשת עם החמה שנאמר: שמש ומגן ה' (תהילים פד, יב) ולכך עושין שמחות ורקודין בקידוש החדש דוגמת שמחת נשואין. ]"

בברכה,

עוזיאל

.