ברכת האילנות

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 04/07/02 07:17 כד בתמוז התשסב

שאלה

א. האם אפשר לברך על שני אילנות מאותו מין?

ב. ממתי אפשר לברך על האילנות?

תשובה

א. לכתחילה משתדלים לברך על שני אילנות פרי אף שהם ממין אחד, ויש מדקדקין שיהיו ב' מינים.

אין מברכים על אילן שהוא מורכב באיסור, אולם יש המברכים על אילן אף שיש בו פירות ערלה.

לפי דעת כף-החיים (רכו,ט) אין לברך אלא אם יש באילן פרחים; וגם אם נפלו הפרחים ויש כבר פירות, אין לברך בשם ומלכות. לדעת משנה-ברורה (מ"ב רכו,ד) אפשר בדיעבד לברך גם אם כבר גדל הפרי.

ב. מצד הדין אפשר כבר היה לברך מאז שהתחלנו לראות אילנות פורחים (סביבות ט"ו בשבט), אולם לפי תורת הסוד אין מברכים אלא בניסן בלבד.
מי שלא בירך בחודש ניסן - יברך מאייר והלאה ללא שם ומלכות.