ברכת האילנות בשבת???

חדשות כיפה הרב שלמה בן אליהו 04/04/06 08:19 ו בניסן התשסו

שאלה

בסד

לרב שלום רב.

רציתי לשאול אם מותר לברך ברכת האלנות בשבת?

בתודה

תשובה

בס"ד

שלום רב.

כתב מרן הבן איש חי זיע"א
בספרו על ההגדה (אורח חיים , וכן כתב בספרו ידי חיים)... את הלכות "ברכת האילנות."

ושם כתב כי [לא מברכים ברכת האילנות בשבת!!!]

מהסיבה ההלכתית " שמא יקטוף ענף או פרח להריח.."

ומסיבה קבלית של -" בירור ניצוצות ותקונים אסורים בשבת וחג.."

גם הרב חיים פלאגי בספרו "מועד לכל חי" דן בענין וכתב: כי מצא מנהגים שונים הטורקיה אבל אסר מהסיבות ההלכתיות.

1. שמא יקטוף.
2. שמא יצא מחוץ לתחום
3. שמא יוציא ויטלטל מרשות היחיד לכרמלית.(סידור וכדומה)

אגב מצאנו גזרות דומות " אסור לרכב על סוס שמא יקטוף ענף.."

[ומסכם כף החיים בסימן רכו סעיף קטן ד:

אין לברך ברכת האילנות השבת מחמת הגזירה שמא יקטוף..
וכן מהטעם הקבלי של ברור ניצוצות ותקונם השבת.
ומסיים "וכן עמא דבר"!!!!!!!!!! (וכן העלה הנתיבי עם בסימן רכו´).

מה יותר חזק מזה ?? שאכן זהו המנהג!!!]

אני מודע לכך כי בדורנו קמו מערערים על כך... (עיין שו"ת יחוה דעת חלק א´ סימן ב´, חזון עובדיה פסח עמוד כ´, אולם לא פוסקים כדבריו)

אבל אם נדון ברוח אמיתית וקרה ...למה לך להכניס ראשך בן הרים גדולים ??
אחד אומר יש כאן חילול שבת וגזרת חכמים ואחד אומר כי אין כאן חילול שבת..

אבל [כף החיים מעיד כי זה היה המנהג אצל כולם ...ואין צורך לעשות חדשות ומלחמות על כך ]

(לדעתי אין זו אפילו מחלוקת בן הלכה לקבלה כי גם לפי ההלכה במצב זה אסור לברך אפילו אם תפסיד את הברכה ...כי יש כאן ספק של חילול שבת.. מי מוכן לצאת נגד ולסכן את ....)

והאמת והשלום אהבו.

[וכן פוסק מרן מלכא הראשון לציון המקובל האלוקי הרב מרדכי אליהו זיע"א שאין לעשות ברכת האילנות בשבת].

וכן העלה הרב ישכיל עבדי זיע"א בחלק ח´ עמוד קפו´, וכן כותב הרב אור לציון בחלק ג´ סימן ו´ תשובה ה´.

[ואפילו אם ראש חודש ניסן חל בשבת- אין לברך.]

בברכה