ברכות השחר

חדשות כיפה הרב מאיר צוקרמן 11/10/11 14:37 יג בתשרי התשעב

שאלה

שלום כבוד הרב,

בברכות השחר אומרים "זוקף כפופים" - למה דווקא אומרים את זה?? הרי אפשר לומר עוד הרבה דברים! אפשר לומר "מעיר ישנים" או עוד כל מיני דברים ... למה "זוקף כפופים" זה כ"כ חשוב לומר את זה בברכות השחר? אני יודעת שהשאלה קצת מוזרה אבל ניסיתי להסביר את עצמי כמה שיכלתי..

מקווה שאני מובנת..

תודה!!!

תשובה

שלום לך.
מטרת הברכות, לפי דברי הראי"ה קוק זצ"ל, הינה להעיר את הלבבות למידות טובות, וכן למעשים טובים.
ארשה לעצמי לפרש את הראי"ה, ולומר כי תפקיד הברכות הינו לעצור את האדם במהלך היום עשרות פעמים, ולגרום לו "להרים את עיניו אל השמים" (ביטוי מבית מדרשו של ר' נחמן מברסלב) ולהרגיש את מעורבות הקב"ה בחייו רגע רגע, שעה שעה.
שעת ההשכמה בבוקר הינה שעה שבה יש הרבה מערכות של האדם שמתחילות לפעול, ותפקיד ברכות השחר, כפי שהסברתי לעיל, הוא לעורר את האדם לתחושה ברורה וחזקה, כי הקב"ה הוא זה שתומך בו בכל שלב ושלב של הקימה בבוקר, כולל כל הדברים המובנים מאליהם.
הברכות נקבעו לגבי דברים שמתחולל בהם שינוי ממצב השינה למצב העירות והפעילות, ולכן מברכים "זוקף כפופים", כי האדם שוכב בשעות השינה, וקם ממיטתו בבוקר. הברכה שאת מציעה, נמצאת גם היא בברכות השחר: "המעביר חבלי שינה מעיני, ותנומה מעל עפעפיי".
ו... אני מקווה שהייתי מובן...