ברכה בלימודו

חדשות כיפה הרב דוד צוקרמן 24/12/06 12:49 ג בטבת התשסז

שאלה

שלום כבוד הרב,

רציתי לשאול

האם המשפט "מי שלא ראה ברכה בלימודו 5 שנים יכול לשנות" מוזכר בגמרא? (אולי בוארציות שונות)

אם כן, איפה?

תודה על התשובה

תשובה

שלום!
אכן, על שני הפסוקים העוסקים בגיל כניסת הלויים לעבודה:
במדבר ד', כ"ג: "מבן שלושים שנה ומעלה... כל הבא... לעבוד עבודה באהל מועד".
במדבר ח', כ"ד: "מבן חמש ועשרים שנה ומעלה יבוא... בעבודת אהל מועד".
שואלת הגמרא במסכת חולין דף כ"ד/א ועונה: "אי אפשר לומר שלושים שכבר נאמר עשרים וחמש, ואי אפשר לומר עשרים וחמש שכבר נאמר שלושים! הא כיצד? עשרים וחמש ללמוד ושלושים לעבודה.
מכאן לתלמיד שלא ראה סימן יפה במשנתו חמש שנים שוב אינו רואה".
ובסגנון דומה אומר מדרש ילקוט שמעוני על פרשת בהעלותך.
בניסוח שונה מעט מדרש רבה על פרשת בהעלותך: "כל שאינו רואה סימן ברכה במשנתו בתוך חמש שנים שוב אינו רואה".