ברכה אחרונה

חדשות כיפה הרב יצחק פייגלין 07/12/10 21:45 ל בכסלו התשעא

שאלה

בס"ד

שלום כבוד הרב,

שמעתי שלא מברכים ברכה אחרונה על תה. האם זו הלכה גמורה, או שזה רק לפי עדות אשכנז?

תודה וחג אורים שמח.

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

שלום

ברכה ראשונה מברכים על כל כמות של אוכל או שתיה.

ברכה אחרונה מברכים רק על אכילת כזית (לפחות) או שתיית רביעית (86 סמ"ק). שיעורי המינימום הללו חייבים להיות בבת אחת. (לרוב הדעות כדי שתיית רביעית לחלק מהדעות בזמן אכילת פרס 5-10 דקות)

לכן שתיה חמה מטבעה היא כזו שלא ניתן לשתות בבת אחת 86 סמ"ק (שליש כוס).

לכן יש מהפוסקים שטענו שאין לברך ברכה אחרונה על שתיה חמה מסיבה זו (כך פסק המשנ"ב). ויש מהפוסקים שטענו שבגלל שכך היא דרכה של שתיה חמה, אזי גם לגימות רצופות של רביעית, דים לחייב בברכה אחרונה.

בעל ספר "וזאת הברכה" ממליץ להשאיר את שליש הכוס האחרונה, ולחכות מעט שתתקרר השתיה, ולסיים את הכוס בבת אחת.

לפי חלק מפוסקי ספרד גם שתיה חמה שהתקררה, לעולם אין מברכים עליה ברכה אחרונה, משום שע"פ רוב שותים אותה לאט לאט, לכן אין לברך עליה.

הרב עובדיה יוסף מחלק בין תה לקפה, שתה לדעתו פעמים ששותים אותו קר ולכן אם שתה רביעית בבת יברך, אך על קפה לדעתו לעולם לא יברך ברכה אחרונה.

כל טוב

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן