בעלות על ספר תורה

חדשות כיפה הרב אליעזר אלטשולר 05/08/07 16:32 כא באב התשסז

שאלה

שלום לרבנים,

משפחתי הכניסה ספר תורה על שם דודי ז"ל שהיה חייל צה"ל ונהרג.

הספר הוכנס לבית הכנסת במקום המגורים של המנוח לפני 30 שנה.

כעת לאחר שנים רבות, פנה בית הכנסת למשפחה וטוען שהספר פסול ויש לבוא לקחתו ולתקנו.

חשוב לציין, שבמשך כל השנים בקושי הוציאו את הספר מהארון היות ויש בבית הכנסת עשרות רבות של ספרים בהיותו בית כנסת ותיק.

כיום לא גרים בקרבת בית הכנסת אף אחד מהמשפחה היות וחלק מהאנשים נפטרו והחלק האחר עבר לאיזור מגורים אחר.

ברצוננו לדעת למי הבעלות על הספר? היות וחשבנו שאם המשפחה תתקן את הספר בכספה שלה, תיקון שככל הנראה יעלה כסף רב אולי ניתן יהיה להכניסו לאחד מבתי הכנסת המשוועים נואשות לספר תורה ואין להם בקרבת מקום מגוריו של האח של המנוח.

מודה לכם על תשומת הלב,

תשובה

בע"ה
עקרונית הדבר תלוי בהסכם שהיה למשפחה עם בית הכנסת, האם נתנו אותו בהשאלה או במתנה. והאם סוכם מי נושא בעלות תיקונים, ביטוח ועוד.
אני מציע לפנות לגבאים, או למי שהוא מהמשפחה שיכול לזכור את הדברים ולברר את הענין. אם זה לא ילך, באופן פשוט הספר הוא של ביהכנ"ס אלא אם כן הוא נפסל וביהכנ"ס אינו מעוניין להשקיע בו, שאז הוא חוזר לרשות המשפחה.