בלבול בשמיטה

חדשות כיפה הרב חיים נבון 23/10/07 16:53 יא בחשון התשסח

שאלה

בס"ד.

שלום כבוד הרב.

השנה קיבלתי על עצמי לאכול ירקות מאוצר בית דין בביתנו בלי נדר.

אבל אני ממש בבלבול מחד יש הרבה רבנים שממליצים למי שיכול לעשות זאת.

מאידך יש את דעתם של חלק מרבני צהר לגבי החקלאות בארץ וכלכלתם של החקלאים ובתור מושבניקית לשעבר מאוד מבינה .

בנוסף קיבלתי הלכה מייל שמצטט מפח הרב עובדיה יוסף שכיוון שמחירי הירקות ובהמשך הפירות הם פי שתיים ויותר מבהיתר מכירה הוא מורא לקנות מהיתר מכירה ולא מנוכרי( כיוון שהחלק בא משונאי ישראל) ולא מאוצר בית דין שזהו חומרא בעלמה. מה עוד שאישי היקר אומנם הסכים לשתף איתי פעולה אך רק כי מאוד רציתי מבחינתו היה נכון לקנות מחנויות עם היתר מכירה.

סליחה על האריכות והטרחה.

אם אפשר, מה דעתו של הרב?

תשובה

שלום וטוב.
זהו הידור טוב מאוד לקנות פירות וירקות מאוצר בית דין. גם רבני צהר מסכימים לכך שזהו הידור. הם רק אומרים שאי אפשר לכפות על כל הציבור לאכול מהדרין. אם כל הציבור היה אוכל מאוצר בית דין, הרבה יותר חקלאים היו עוברים לאופציה זו, וכך היו מתפרנסים (אם כי בפחות רווח). מחירי תוצרת מאוצר בית דין אינם בד"כ גבוהים יותר מאשר תוצרת היתר המכירה. על כן, במידה והדבר אפשרי, השתדלי לקיים את החלטתך הטובה. אך אם יש בעיה, מותר גם לאכול מהיתר המכירה.