בכי ומחשבות...

חדשות כיפה חברים מקשיבים 05/04/07 01:01 יז בניסן התשסז

שאלה

שלום רב..

בזמן האחרון אני מרגישה כל הזמן צורך לבכות ואני לא מצליחה להוציא את זה..ואני גם מרגישה שמישהו שקרוב לי הולך למות, לא עלינו, משהו כזה ואני לא יודעת מה לעשות. אני לא מצליחה להפסיק לחשוב על זה, זה מאוד מטריד אותי. אני מקווה שתחזירו תשובה בקרוב.

*לפני שבועיים ככה שלחתי שאלה ועדיין לא החזרתם. השאלה היתה: "מנסה לשכוח ולא מצליחה". כאילו החזרתם והקישור לא עלה. שלחתי שוב ולא החזרתם ואני ממש חייבת תשובה אז בבקשה תשלחו לי תשובות במהרה.

תודה..

תשובה

שלום לך יקרה!
אני מצטערת שלא קיבלת תשובה על השאלה הקודמת ששלחת ואני מקווה שלפחות את זו תקבלי...

את כותבת שאת מוטרדת משני דברים: שאת לא מצליחה לבכות למרות שאת רוצה וממחשבות שיש לך על אדם קרוב שעומד למות.
אני לא יודעת אם זה קשור אחד לשני או לא. יכול להיות שזה קשור לאיזו שהיא תקופה שאת עוברת אבל לא בטוח. על זה את צריכה לחשוב לבד.
אז בואי ננסה לחשוב על כל דבר בנפרד.

את מרגישה צורך לבכות ואת לא מצליחה להוציא את זה ואין ספק שזה מאד מתסכל...
זו הרגשה מאד לא נעימה שיש משהו שאת רוצה להוציא החוצה, לפרוק ואת לא מצליחה.
לדעתי כדאי לך לבדוק קודם כל מאיפה התחושה הזו שאת רוצה לבכות נובעת, מה גרם לך להרגיש את זה עכשיו- קרה משהו מסוים?
מאד כדאי שתחשבי על זה ותנסי לנתח מה בדיוק קורה לך, איזה רגשות את מרגישה: כעס, תסכול, קנאה, עצב וכו´.
כשתדעי לשים את האצבע מה בדיוק מפריע לך וגורם לך לרצות לבכות, יהיה לך הרבה יותר קל ותוכלי להתמודד עם זה בצורה יותר נכונה.

אבל עדיין, גם אם תדעי מה זה בדיוק, את לא מצליחה לבכות..
אני רוצה להביא לך תורה של רבי נחמן מברסלב ב"ליקוטי מוהר"ן" שמאד מזכירה לי את מה שאת מתארת ונראה לי שע"י ניתוח שלה תוכלי יותר להבין מה קורה [לך] ובעז"ה גם איך אפשר לפתור את זה.
ואני רוצה להביא לך אותה במילים המקוריות של רבי נחמן:

לְעִנְיַן הִתְבּוֹדְדוּת וְשִׂיחָה בֵּינוֹ לְבֵין קוֹנוֹ וַאֲמִירַת תְּהִלִּים וּתְחִינוֹת וּבַקָּשׁוֹת, טוֹב מְאֹד כְּשֶׁזּוֹכִין לְאָמְרָם בְּלֵב שָׁלֵם בֶּאֱמֶת, עַד שֶׁיִּזְכֶּה לִבְכּוֹת לִפְנֵי הַשֵּׁם יִתְבָּרַךְ, כְּבֵן הַבּוֹכֶה לִפְנֵי אָבִיו. אֲבָל אָמַר, שֶׁכְּשֶׁהָאָדָם אוֹמֵר תְּחִנּוֹת וּבַקָּשׁוֹת וְחוֹשֵׁב בְּלִבּוֹ וּמְצַפֶּה שֶׁיִּבְכֶּה, זֹאת הַמַּחֲשָׁבָה אֵינָהּ טוֹבָה, וְהִיא מְבַלְבֶּלֶת גַּם - כֵּן אֶת דַּעְתּוֹ, כִּי מֵחֲמַת זֶה אֵינוֹ יָכוֹל לוֹמַר הַבַּקָּשׁוֹת בְּלֵב שָׁלֵם בִּשְׁלֵמוּת. כִּי צְרִיכִין בִּשְׁעַת אֲמִירַת תְּחִנּוֹת וּבַקָּשׁוֹת לְהַרְחִיק מֵעַצְמוֹ כָּל מִינֵי מַחֲשָׁבוֹת חוּץ שֶׁבָּעוֹלָם, רַק לְכַוֵּן דַּעְתּוֹ אֶל הַדִּבּוּרִים, שֶׁהוּא מְדַבֵּר לִפְנֵי הַשֵּׁם יִתְבָּרַךְ, כַּאֲשֶׁר יְדַבֵּר אִישׁ אֶל רֵעֵהוּ, וְאָז מִמֵּילָא בְּקַל יִתְעוֹרֵר לִבּוֹ, עַד שֶׁיָּבוֹא לִבְכִיָּה גְּדוֹלָה בֶּאֱמֶת. אֲבָל כְּשֶׁחוֹשֵׁב וּמְצַפֶּה עַל זֶה שֶׁיִּבְכֶּה, אֲזַי זֶה וָזֶה אֵינוֹ עוֹלֶה בְּיָדוֹ, כִּי הָאֲמִירָה בְּעַצְמָהּ נִתְבַּלְבְּלָה עַל - יְדֵי - זֶה כַּנַּ"ל. כִּי זֶה שֶׁחוֹשֵׁב וּמְצַפֶּה שֶׁיִּבְכֶּה, הוּא גַּם - כֵּן בְּחִינַת מַחֲשָׁבָה זָרָה שֶׁמְּבַלְבֶּלֶת, הַכַּוָּנָה, שֶׁאֵינוֹ יָכוֹל לִשְׁמֹעַ הֵיטֵב מַה שֶּׁהוּא מְדַבֵּר עַל - יְדֵי - זֶה, כִּי הָעִקָּר לְדַבֵּר הַדִּבּוּר בֶּאֱמֶת לִפְנֵי הַשֵּׁם יִתְבָּרַךְ בְּלִי שׁוּם מַחֲשָׁבוֹת אֲחֵרוֹת כְּלָל כַּנַּ"ל. וְאִם יִזְכֶּה לִבְכִיָּה בֶּאֱמֶת מַה טּוֹב, וְאִם לָאו לָאו, וְלֹא יְבַלְבֵּל אֲמִירָתוֹ בִּשְׁבִיל זֶה כַּנַּ"ל:

התורה הזו מתארת מה עובר על אדם שמדבר עם הקב"ה בתפילה או התבודדות ולא מצליח לבכות...
בואי נחשוב קודם- למה הוא רוצה בכלל לבכות? מה זה עוזר לו?
לפי מה שר´ נחמן אומר בתחילת התורה זה מאד ברור: "טוב מאד כשזוכין לאמרם בלב שלם באמת, עד שיזכה לבכות לפני השם יתברך כבן הבוכה לפני אביו".
לפי זה, הבכי נובע מ"לב שלם". מה זה "לב שלם"?
אני תמיד מרגישה שלב שלם זו ה[התחברות] שלנו למה שאנחנו אומרים, עושים, חווים...
תחשבי על שיר שמדבר אלייך מאד, מילה טובה שחברה אמרה לך, סרט שמאד "נכנסת אליו"- כל אלו יכולים לגרום לך לבכות כי את כ"כ בתוכם, כ"כ מחוברת למה שקורה...
ההתחברות יכולה להביא לבכי. וזה בכי מאד חיובי!
לכן לדעתי, דבר ראשון שכדאי לך לשאול את עצמך הוא "עד כמה אני מחוברת- לעצמי, לסביבה, לאנשים, לחיים שלי?"
זו שאלה שאם תצליחי לתת לה תשובה ולדעת איפה את פחות מחוברת ולכן גם לא מצליחה לבכות, זה מאד ימקד אותך על מה בדיוק כדאי לעבוד.

אבל איך לעבוד על זה?
ר´ נחמן בהמשך התורה נותן אומר לאדם הזה "כלל בפסיכולוגיה".
אדם שמנסה לבכות, בעצם מתעסק רק בבכי ולא במה שהוא באמת צריך להתעסק בו- התפילה.
במקום לחשוב על מילות התפילה ולנסות להתחבר אליהן, הוא חושב "מתי אני כבר אבכה?"
והמחשבות האלה הן בדיוק מה שגורם לו לא להצליח לבכות...
וזה שוב מחזיר אותנו להתחברות.
מי שמתעסק בחיים ולא ב "איך צריך לחיות אותם" מצליח להתחבר אליהם וגם לבכות.
בזמנים שאנחנו "מנתחים" את החיים, "מסתכלים עליהם" ולא חווים אותם ממש- קשה לנו יותר לבכות...
יכול להיות שאת בזמן כזה וזה טבעי לגמרי.
אל תלחצי מזה, זה עובר...
ור´ נחמן נותן "טיפ": "רק לכוון דעתו אל הדיבורים... ואז ממילא יתעורר ליבו עד שיבוא לבכייה גדולה באמת".
הסוד הוא –להרפות..פשוט כך.
לא לקחת את זה קשה, לקבל את זה שעכשיו קצת קשה לך ולא להטריד את עצמך בזה הרבה.
את תראי שכשתרפי מזה ותתעסקי בדברים אחרים- פתאום זה יבוא. בלי שתכננת ורצית...
תתפללי לקב"ה שיצליח לעזור לך להתחבר- אל עצמך, אל הסביבה ואליו יתברך...
זה בקשר לבכי.

הדבר השני שמטריד אותך הוא מחשבות והרגשות שלך על מישהו קרוב שעומד למות.
אלו מחשבות ורגשות שבאים אלייך מכוח הדמיון שבך ולא מרפים וזה באמת מוזר ואפילו מפחיד...

מה זה כוח הדמיון?
דמיון הוא כוח ניטרלי. לא שלילי ולא חיובי.
מה שאומר שאפשר לכוון אותו לדברים חיוביים ואז הוא יכול לעזור לאדם, אבך הוא גם יכול להיות מכוון לדברים לא כ"כ חיוביים ואז הוא מאד מפריע וחוסם את ההתקדמות של האדם.
מה הצד החיובי שבדמיון?
הנבואה היא השימוש הכי גבוה בכוח של הדמיון.
ברמות יותר "אנושיות" הדמיון נותן לנו את היכולת להזדהות עם האחר, לתכנן דברים, לשאוף קדימה, ליצור דברים חדשים וגם להרגיש מחוברים לקב"ה.
כל הדברים האלו הם דברים מאד מופשטים שרק אם נצליח לצייר לנו אותם במוח נצליח להתחבר אליהם- לאחר, לעצמי ולשאיפות שלי ולקב"ה.
אבל דמיון שמגיע לצד השלילי יכול להביא את האדם לחטוא- שמירת העיניים נצרכת רק בגלל הכוח העצום של הדמיון שיכול להביא את האדם למקומות לא ממש טובים...
אדם שחי בפנטזיות לא נכונות ובדמיונות הוא אדם שלא מחובר למציאות ולא יכול לחיות בה בצורה בריאה (חולי סכיזופרניה למשל).
שימוש לא נכון בדמיון חוסם את האדם כי הוא מראה לו את המציאות לא כמו שהיא ואז הוא לא יכול לפעול בה בצורה נכונה והוא לא מצליח להתקדם...

את מרגישה וחושבת כל מיני דברים לא נעימים שמאד מפריעים לך.
אף אחד לא יכול לדעת אם זה יקרה באמת או לא, ובעז"ה הכל יהיה בסדר.
אבל עצם המחשבות מפריעות לך.
אז מה עושים עם זה?
מנסים לכוון את הכוח העוצמתי והמדהים של הדמיון לדברים אחרים שיעזרו לך להתמודד עם המחשבות.
למשל-
לדמיין את עצמך עומדת לפני הקב"ה ומתפללת על אותו אדם, תהיי מחוברת לתפילה הזו ותרגישי שאת עומדת באמת לפני מלך מלכי המלכים!
דבר נוסף- את יכולה לצייר, לכתוב סיפור,ליצור- כל מה שעולה על דעתך...
היצירה תגרום לך להשתמש בדמיון לדברים טובים, מועילים ונכונים ואני מקווה שזה יעזור לך להתמודד עם המחשבות שמפריעות לך.

יקרה,
שה´ יהיה בעזרך!
תתפללי הרבה, תנסי להיות מחוברת ובעז"ה תרגישי יותר טוב!
את מוזמנת בכיף לכתוב לי למייל- לשאול, להתייעץ ולהמשיך לשתף... תרגישי חופשי!
הרבה ב"הצלחה!
נעה.
noale@shoresh.org.il