בית קברות - נטילת ידיים

חדשות כיפה הרב מאיר צוקרמן 03/11/08 11:31 ה בחשון התשסט

שאלה

שלום לכבוד הרב,

ברצוני לדעת מה הן הסיבות בגינן נוהגים ליטול ידיים ביציאה מבית הקברות?

למיטב ידיעתי, סיבה אחת, היא כתוצאה מטומאת המתים ועל כן ברצוני לדעת מדוע נחשב המת כטמא?

תשובה

בית קברות הינו מקום בו שורה "רוח טומאה", ולכן יש ליטול ידים ביציאה מבית הקברות.
בוודאי שיש קשר כלשהו בין מהותו של בית הקברות כמקום בו שוכנים המתים דרך קבע, ומת הוא "אבי אבות הטומאה", אך לא טומאת המת היא המחייבת נטילת ידיים ביציאה מבית הקברות.
גם מי שנוטל את צפרניו, צריך ליטול ידיו, בגלל רוח רעה, ובוודאי שאין בגזירת הצפרניים טומאת מת.
הסבר אחד מדוע נחשב המת כטמא, הוא המשבר של "התרוקנות" הגוף, שהוא בבחינת "כלי" המחזיק בתוכו את הנשמה, על עצמתה וגדולתה, מן הנשמה, במיתת האדם. כמו שמעבר מאור גדול למקום חשוך, גורם לאדם מין "עיוורון" לכמה רגעים, עד שהוא מתרגל לחושך, כך המפגש עם גוף המת, הוא מעין "משבר מעבר" מ"אור" ל"חושך"