בית הלל ובית שמאי

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 31/12/08 10:30 ד בטבת התשסט

שאלה

לכבוד הרב שלום רב,

יש לי מספר שאלות בנושא בית הלל ובית שמאי.

1. הלכה נקבעה לפי בית הלל - תמי?

2. ידוע לי שישנם כמה הלכות שהם לפי בית שמאי. מדוע חלק כאלה וחלק כאלה?

3. מהם דוגמאות בחיינו להלכות לבית שמאי?

4. מהם דוגמאות (פרט לחנוכה) להלכות בית הלל?

בתודה מראש,

תשובה

שלום וברכה

א. כמעט בכל הנושאים כולם נקבעה הלכה כבית הלל. יש מעט דברים שנקבעה הלכה כבית שמאי.
ב. בסופו של דבר – הלכה היא לפי מידת ההתקבלות. בנושאים שונים התקבלה עמדתם – חלק בשל כוח שהם הפעילו (י"ח דבר) וחלק בשל העובדה שלדורות הבאים נראתה עמדתם.
ג. כיום כמעט ואין משמעות להלכות בית שמאי. אחד המקומות הבולטים ביותר שאנו נוהגים כבית שמאי הוא דווקא בנושא גירושין – ראה את המשנה האחרונה במסכת גיטין.
ד. יש כ 500 דוגמאות. פשוט תפתח משנה ותראה את כל המקומות בהם מופיעים בית הלל.

כל טוב