בדיקת חמץ

חדשות כיפה רבני ישיבת הר ברכה 13/04/11 00:00 ט בניסן התשעא

שאלה

אני נוסעת בחמישי בצהרים מהדירה וחוזרת בחול המועד מתי וכיצד עלי לעשות בדיקת חמץוביטול ושרפת חמץ

תודה וחג שמח

תשובה

שלום
מי שנצרך לנסוע מביתו יבדוק באחד הלילות שלפני י"ד בניסן, ואף שבדיקתו כשרה, לא יברך עליה, שרק על בדיקה המתבצעת בליל י"ד או אח"כ מברכים, מפני שהיא בדיקה הסמוכה לביעור, שכל חמץ שימצא בליל י"ד יבער למחר. את ביטול וביעור החמץ עושים במקום שבו נמצאים בערב הפסח.

ולהרחבה עייני בספר פניני הלכה מאת הרב אליעזר מלמד שליט"א באתר ישיבה http://www.yeshiva.org.il/midrash/Hmidrash.aspx?cat=628
פסח כשר ושמח
אייל משה

פירוט ומקורות:
אמנם לדעת הרא"ה והפר"ח כל שצריך על פי דין לבדוק - יברך, מפני שמגמת הבדיקה לוודא שלא יעבור אח"כ באיסור בל יראה ובל ימצא, וכיוון שתיקנו חכמים שהנצרך לצאת מביתו לפני ליל י"ד יבדוק בלילה שלפני יציאתו - יברך. ודעת הריטב"א והב"ח שיברך בתנאי שבודק תוך שלושים יום לפני הפסח. אבל כאמור דעת הכלבו והרמ"א תלו, א, שהברכה על הבדיקה עולה גם על הביעור שיתבצע למחרת, וכ"כ הגר"א, וכן משמע מהסכמת האחרונים, מ"א וט"ז ועוד, וספק ברכות להקל, וכך נראה מבאו"ה שם.