בדיקת חמץ כמה ימים לפני הפסח

חדשות כיפה הרב דב ברקוביץ 07/02/10 22:23 כג בשבט התשע

שאלה

לחג הפסח הבעל"ט אנחנו טסים והלילה האחרון שנהיה בבית הוא ליל חמישי כאשר החג ביום שני, האם נוכל לעשות בדיקת חמץ אז? האם חובה עלינו לעשות בדיקת חמץ אם הבית יהיה סגור כל החג?

האם עליי לנקות את הבית לפסח (הבית גדול מאוד)? מה המינימום ההכרחי במידה והבית יהיה סגור כל הפסח?

תודה רבה

תשובה

שלום,

א. חייבים לעשות בדיקת חמץ בערב לפני הנסיעה בכל הבית עם נר ועם אמירת הביטול המלווה אותה - כלומר בדיקה רגילה (על הברכה – בהמשך). אפשר לקחת את החמץ מהבדיקה איתכם ולאכול אותו בדרך. אם תאכלו את החמץ של הבדיקה למחרת, או שתתנו אותו לאדם אחר לאוכלו לפני פסח, אין אתם חייבים בביעור. במקרה כזה אין אתם מברכים על הבדיקה. אם אין אתם רוצים להשתמש בחמץ מהבדיקה יש לבער את החמץ מהבדיקה למחרת כרגיל, בכל שעה. במקרה כזה יש לברך כרגיל בשעת הבדיקה. את ביטול החמץ שבדרך כלל מלווה את הביעור יש לומר בכל מקרה בערב פסח. אבל יש לומר אותו בשעה שחייבים לומר אותו בארץ ישראל ולא על פי השעון של המקום שתהיו בו.
ב. יש להוציא מן הבית כל חמץ גמור (אלא אם כן מדובר בהפסד גדול עבורכם), ולדאוג למכירת חמץ כרגיל בשביל חמץ בתערובת. טוב למכור לפני שתצאו לחו"ל כדי שהמכירה תחול בשעה הנכונה על פי שעון ישראל.
ג. יש לנקות חדר אחד באופן שאת מנקה לפסח כרגיל, ולנעול את הבית עד שתחזרו.
בברכה, דוב ברקוביץ