בדיקת חמץ במקום שנוקה

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 04/07/02 07:33 כד בתמוז התשסב

שאלה

א. אלו חיובים יש בבדיקת חמץ?

ב. האם יש צורך לבדוק מקום שנוקה היטב מחמץ וכבר הוכנסו אליו כלי הפסח?

תשובה

א. מלשון הרמב"ם (רמב"ם הל' חמץ ומצה ב,ג) עולה ששני חיובים יש בבדיקת החמץ - האחד: "לחפש אחר החמץ ... ולהוציאו"; והשני: "שבודקין ומשביתין החמץ בלילה מתחילת ליל ארבעה עשר לאור הנר".

חיובים אלה הם רק במקומות שרגילים (או ספק אם היו רגילים) להכניס בהם חמץ. במקומות שברור שאין שם חמץ - אין צורך בבדיקה.

ב. מקום שרגילים להכניס בו חמץ, גם אם נוקה ונשטף היטב כמה ימים לפני הפסח, וגם אם כבר הכניסו בו כלים ומאכלים הכשרים לפסח - צריך בדיקה, שהרי גם לאחר שנוקה ונשטף ממשיכים להשתמש בו (אמנם לדברים הכשרים לפסח, אבל הרי זהו מקום שרגילים היו כל השנה להכניס בו חמץ!).

קיימות איפוא שתי אפשרויות: לבדוק לאור הנר מיד לאחר גמר הניקוי, ולסגור ולחתום את הארון עד לפסח. או: לבדוק בליל י"ד גם את הארון הזה, למרות ש'בטוחים' שהכניסו בו רק דברים הכשרים לפסח.

הוא הדין לארונות בגדים, לתיקים ולילקוטים: רק אם ניקו אותם היטב לפני הפסח, וסגרו וחתמו את הארון ולא השתמשו בו כלל לאחר הניקוי - אין צורך לבודקו בליל י"ד.