אסור לאכול לשתות בבית הכנסת

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 25/01/16 12:46 טו בשבט התשעו

שאלה

10190# ראיתי בכמה מקורות, כגון הרמבם, שאסור לאכול לשתות בבית הכנסת (למעט תלמידי חכמים שמותר להם בדוחק). יחד עם זאת, בשני בתי כנסת שאני מתפלל אני רואה שלא מקפידים בכך. למשל אחרי התפילה אנשים שותים תה וקפה עם עוגיות בתוך בית הכנסת היכן שמתפללים. כמו כן, בשבת עושים סעודה שלישית בתוך בית הכנסת כמה אנשים. ולא מדובר בתלמידי חכמים ו בחכמים. מה ההלכה המקובלת היום בנושא זה?

תשובה

אכן נפסק להלכה שלא אוכלים ושותים בבית כנסת, חוץ מתלמידי חכמים שרשאים מדוחק (וכתב במשנה ברורה שהנוהגים להקל בסעודת סיום, אין למחות בידם).
ומכל מקום מנהג בהרבה מקומות לאכול סעודה שלישית בבית הכנסת, וכנראה סומכים על כך שתנאי מועיל בזה כפי שיטת חלק מהראשונים (שער הציון סימן קנא, ס"ק יד), וכיון שנהגו כן, זה כאילו שהתנו מראש.