אלול- חודש הצביעות?!

חדשות כיפה חברים מקשיבים 18/08/10 22:01 ח באלול התשע

שאלה

שלום!

רציתי לדעת אם יש עניין באמירת הסליחות שאנחנו אומרים כל החודש עד יוה"כ, כשבסליחות עצמם מתחרטים על חטאים ותכל'ס מיד אחרי שיוצאים חוזרים בדיוק על אותם חטאים שהצטערנו עליהם לפני רגע? כמובן שתמיד משתדלים ושואפים להתקדם אבל השאלה שלי אם זוהי לא צביעות שלא מיישמים את החרטה למרות שזוהי המטרה והכוונה כלומר מצד אחד מתחרטים אבל מהצד השני ממשיכים לחזור על אותם חטאים מתוך הרגל ?

תודה רבה רבה!!

תשובה

שלום וברכה,

שאלת שאלה יפה וחשובה.
אחד החלקים החשובים מעשיית התשובה הוא קבלה לעתיד.
אנחנו מקבלים על עצמינו, שלא ניפול שוב באותו החטא.
אז איך באמת אנחנו יכולים לעשות תשובה, אם אנחנו יודעים שעוד רגע ניפול שוב?!

נתחיל במשל,
תחשוב שאתה רוצה לבנות מבנה מסויים, נגיד בית כנסת מפואר בסגנון "החורבה".
בהתחלה אתה מדמיין אותו איך הוא יראה, ואיך תבנה אותו.
תוך שניה אתה כבר חושב על הרב שיתמנה לרב בית הכנסת, ועל זכיה בפרס "המבנה המרשים ביותר" שתקבל..
אתה כותב את הדברים על נייר, מסרטט, ומשיג את התקציב.

ואז אתה ניגש לעבודה, ומגלה שהחיים לא כ"כ פשוטים כמו בדמיון.
מתחילות כל מיני בעיות ביורוקרטיות, פתאום צצים כל מיני אנשים שטוענים שהקרקע שלהם,
פתאום נגמר התקציב, ואח"כ הפועלים עושים שביתה כי הם רוצים עוד כסף.
לפעמים נתקלים בסלע שלא רוצה לרדת, וכו´ וכו´ אין סוף בעיות.

כך גם בתשובה,
יום כיפור הוא יום עצום יום קדוש, יום בו עם ישראל מתכנס בבתי הכנסת,
כולם לבושים בלבן, ואומרים בקול רם "ברוך שם כבוד..", למה?

כי ביום הזה אנחנו דומים למלאכים,
אנחנו עוזבים ליום שלם את כל העיסוקים שלנו,
אפילו את הצרכים הכי פשוטים ורגילים שלנו כמו אכילה, שתיה רחיצת פנים אנחנו עוזבים.
ומתרכזים כל היום בצד הפנימי שלנו, בנשמה שלנו.

למלאך יש חיים קלים, אין את כל התסביכים של העולם הזה.
אין את הגוף, אין יצר הרע, אין מריבות, מלחמות וכד´..

כך גם אנחנו ביום כיפור, יום שלם בו אנחנו עוזבים את העולם הזה, ומתעלים מעלה מעלה.
אנחנו מחזקים את הצדדים הרוחניים שלנו, מקבלים החלטות שלא ליפול שוב בחטא, ואנחנו מראים לעצמינו לאן אנחנו רוצים להגיע.
כמו בחלום שבמשל הכל הולך חלק, כך גם בתשובה ביום כיפור.

אבל בשונה מהמלאכים, יש לנו עולם לחזור אליו, עולם עם תסביכים וקשיים.
(וזוהי גם מעלתנו, שבגלל שיש לנו נשמה שהיא יותר גבוהה ועצומה מהמלאכים, אנחנו יכולים לקדש שם שמים בעולם החומרי, לעומת המלאכים שאינם יכולים.)

אנחנו חוזרים לעולם ומתחילים לבנות וליישם, את כל המעלות שאליהם הגענו ביום כיפור,
את כל ההחלטות והקבלות שקיבלנו על עצמינו,
אבל זה לא כ"כ פשוט כי בדרך אנחנו צריכים להתמודד אם היצר הרע שלנו, ועוד כל מיני דברים המפריעים לנו בדרך.

אותו הדבר נכון, בכל חודש אלול בו אנחנו אומרים סליחות שהם הכנה וחלק מיום כיפור.
אנחנו מקבלים על עצמנו באמת ובלב שלם להשתדל לא ליפול שוב בחטא, ולא במובן של אחטא ואשוב. לכן אין כאן צביעות כי התשובה באה ממקום טהור, אמיתי ושלם ולא ממקום של רצון לחטוא שוב.

עצה מעשית שיכולה לעזור, לצאת מהמעגל של נופל וקם נופל וקם היא, להתמקד. הסליחות והוידויים שאנחנו אומרים הם מאוד כללים ולא ממוקדים, "אשמנו, בגדנו, וכו´ " לכן כדאי לקחת דף, ולרשום בו את הדברים שאנחנו רוצים לתקן ולהוסיף אותם לוידוי הרגיל, ההתמקדות בדבר תעזור לנו, להתגבר על אותה נפילה, כך שבפעם הבאה שנקלע למצב שאנו רגילים לחטוא בו, אנחנו ניזכר ולא ניתן "להרגל" להוליך אותנו שוב אל החטא.

עוד נקודה שאותה אומר הרב קוק באורות התשובה היא, שכאשר אדם עושה תשובה מספר פעמים על החטא שהוא נפל בו, זה יוצר לו כוחות בנפש, שע"י כך הוא יוכל לנצח את היצר הרע ולא ליפול שוב בחטא.

שיהיה בהצלחה,
ושנזכה לשנה טובה ומתוקה.

לכל שאלה בכל נושא, אתה מוזמן.

אלעד
gasner@inn.co.il