אכילת בשר אצל הורי

חדשות כיפה הרב דוד לוי 21/09/09 18:20 ג בתשרי התשע

שאלה

ב''ה.

שלום רב,

אימי קונה בשר שכתוב שם כשר אך לא מוכשר ,

ואז היא מכשירה עם מלח גס וכ'ו.

אך אני עדיין בספק אם זה כשר לחלוטין ואם עבר הזמן שצריך מהשחיטה.

זה גורם למריבות ביני לבינה שאני לא אוכלת מה שהיא מכינה.

בערב ראש השנה ביקשתי ממנה סליחה והיא אמרה אני לא סולחת עד שתאכלי בשר.

אשמח לקבל יעוץ ותשובה.

תודה מראש.

תשובה

שלום וברכה,

לפני התשובה אני רוצה להסביר לך את חומרת מעשיך:

אכילת אוכל לא כשר זו עבירה בין אדם למקום. עבירה חמורה שאדם מכניס לגופו מאכלותו אסורות וזה מזיק לו. אבל על עבירה של מאכלות אסורות יום הכיפורים מכפר.

העלבת חבר אין יום הכיפורים מכפר עד שאותו חבר סולח. כיבוד הורים - אין יום הכיפורים מכפר.

אחד הדברים האסורים לכל הדעות זה לומר להורה שלך שהוא טועה או שהוא נוהג שלא כהלכה ולכן בכל פעם שילד (מגיל 12/13 ועד גיל 120) אומר להוריו שהם אינם נוהגים כהלכה הוא לא רק מצער אותם אלא הוא עובר על העברות (עשה ולא תעשה)שבכיבוד הורים.
בנוסף במקרים רבים בעיקר בהורים שההלכה חשוב להם זה גם מלבין את פניהם. וכידוע הלבנת פנים היא מאיסורי יהרג ולא יעבור, עדיף למות ולא לגרום הלבנת פנים לאחר.

מעיקר הדין הוריך אינם חייבים לפרנס אותך ויכולים לומר לך, בגילך, תלכי להתסדר לבד. לא זו שהם עושים לפנים משורת הדין אלא ביתם גרה בבית אוכלת בבית ומטיפה להם מוסר.

לכן כל ילד שאינו בטוח במה שהוריו עושים - עליו לשאול תלמיד חכם שמבין בדברים אלו של ילדים בעלי תשובה בבתי הוריהם.
וכל מי שהוריו אומרים לו או ניכר ממעשיהם שהם אוכלים כשר - על הילדים לאכול בבית הוריהם בלי לשאול שאלות. לילד צריכה להיות ענווה מתאימה כלפי הוריו.

למעשה -
1. צדקה אמך שלא רצתה לסלוח לך כל עוד לא חזרת בתשובה.
2. וכעת לפני יום כיפור עליך לאכול ממטעמי אמך (מעניין כיצד יעקב אבינו לא חקר את רבקה אמנו על טיב הארוחה שהכינה ליעקב, לדעתו ארוחה זו לא היתה כשירה ואף על פי כן הוא מביא אותה ליצחק אביו).
3. עליך לקבל על עצמך להתחזק בכיבוד הורים ובעיקר בהערכה אמיתית לכל מה שהם עושים וליראת השמים לה הם חינכו אותך.
4. רק אחרי זה ועדיין לפני יום כיפור - לבקש את סליחתם.
5. זו הדרך הנכונה להכשיר בשר וגם אם היום לא רגילים וחוששים כל מיני חששות (עייני תשובות קודמות שלי בשבועיים האחרונים) אשריך שאמך יודעת להכשיר בשר ומקיימת מצווה זו כאימותנו מדורי דורות. בביתך שלך תקני ותאכלי ותכבדי את אורחייך ואת הוריך כפי שתמצאי לנכון.

גמר חתימה טובה לך ולהוריך
אשמח תמיד לעזור
דוד לוי