אכזריות והשמדת עם

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 19/07/12 11:57 כט בתמוז התשעב

שאלה

לרב שלום וברכה,

אחת המצוות שמאוד קשות לי בהבנה היא מצוות מחיית עמלק וכיבוש שבעת העמים(והציווי להשמידם).הרי התורה מתיימרת להיות מוסרית, שדורשת לנהוג בצדק ובמידת הרחמים עם כל אדם ואדם.

אז איך פתאום הקב"ה נתן לנו את הציווי להשמיד עמים שלמים? הכוללים רצח של נשים ותינוקות חפים מפשע? איך יהודי השומר תורה ומצוות יהיה מסוגל לבצוע רצח כזה?

אשמח מאוד אם הרב יבאר לי קצת על הנושא הנ"ל.

בתודה,

תשובה

בס"ד
שלום רב,

זו לא השמדת עם גזענית אל מלחמה טוטלית נגד עבודה זרה. יהושע שלח לכל עיר הצעת כניעה שיש בה קבלת עול ישראל והסתלקות מעבודה זרה. מי שעשה כך לא נפגע.
מי שהתעקש להלחם ולא לוותר על דרכו בעבודה זרה - לאחר שנכבש הרגו אותם כדי לבער עבודה זרה מישראל (עיין פרוש רמב"ן דברים כ' פסוק י').
המאבק נגד עבודה זרה הוא מאבק על קיום הרוח היהודית מפני שעבודה זרה היא תרבות מושחתת (עיין מעשי איזבל: הריגת כל נביאי השם ורצח נבות היזרעאלי באים להמחיש את השחיתות הזאת) המקרא מלמד שאין לוותר על כל אמצעי כדי לבער עבודה זרה מישראל. המלחמה נגד עבודה זרה אינה דווקא נגד גויים, גם עיר בישראל שעובדת עבודה זרה מושמדת ללא רחמים - זה דין עיר נידחת, כך דינו של נביא מסית ומדיח לעבודה זרה וכד'