שאל את הרב

איסור נגיעה

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 20/11/10 22:38 יג בכסלו התשעא

שאלה

דבר ראשון ברצוני להביע את הערכתי לרב שלא נכנע להשמצות ולדעות החולקות עליו ולא מתבייש לומר את האמת שלו .

ברצוני לשאול את הרב על פסק הלכה שמתיר במצבים מיוחדים ללחוץ יד לאישה. האם היתר זה נובע בגלל שבהלכה זו הדברים לא ברורים ויש מחלוקת בהבנת הרמב"ם בנוגע לנגיעה שלא קשורה לחיבה ובאמת אם היה ברור שאסור גם הרב היה אוסר. ואם הפסק לא נשען על הספקות מה תיהיה הלכה נגיד במצב של אירוח דתי אצל משפחה חילונית בנוגע לכשרות ובמצב שאי אפשר להמנע מהאירוח וגם במצב כזה יש חשש גדול של עלבון הבריות. בכוונה שאלתי על מצב הקצנה כדי לראות איפה עובר הגבול של עלבון הבריות לפי דעתו של הרב

תשובה

שלום וברכה

הנימוקים לפסיקה מופיעים במאמר מסודר שכתב אחד מתלמידי ישיבת פתח תקווה, http://www.ypt.co.il/show.asp?id=40541.

הקורא את הנימוקים יוכל להבין את רמת האיסור הנמוכה של מגע שאינו של חיבה, בתוספת העובדה כי מדובר בהלבנת פנים ישירה וחד משמעית – יד המושטת ואינה זוכה למענה. אגב, מכתבים רבים הגיעו אלי מאז המתארים את הנבוכות ואת הבושה שאנשים דתיים גרמו לאי השבת יש מושטת, וכמובן יש גם מכתבים לכיוון ההפוך – בדרך כלל של אנשים דתיים – הטוענים כי בשעה שלא השיבו יד והסבירו למה הדבר לא פגע באנשים. לאמור: יש מצבים כאלה ויש כאלה, ובענייני הלבנת פנים יש להחמיר מאוד.
אותו עיקרון בדיוק קיים בהלכות כשרות, אלא שיש שני הבדלים גדולים. ראשון בהם הוא שחלק ניכר מדיני כשרות הוא איסור מפורש מדאורייתא, ושני שבהם הוא שהסבר מפני מה לא אוכלים פוגע הרבה פחות. על כן, בדרך כלל אין לעשות פשרות וקולות בענייני כשרות. בכלל הדבר הנכון לעשות (גם בנושא לחיצת יד וגם בנושא כשרות) הוא לחשוב על הדברים מראש, ואם מסבירים מראש או שמדברים בשפת גוף שאינה משדרת לחיצת יד – הדברים פשוטים הרבה יותר, וכך כתבתי הרבה פעמים באתרים אלה.
כל טוב

כתבות נוספות