איך עושים בדיקת חמץ אמיתית

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 15/04/03 13:48 יג בניסן התשסג

שאלה

הערב עשינו בביתנו בדיקת חמץ. הבדיקה, כמו כל שנה היא מעין "טקס" החותם את כל הניקיונות. אנחנו מניחים חתיכות חמץ בחדרים, עוברים ואוספים אותם. עד השנה, חשבתי שזהו ענין הבדיקה, עד ששמעתי שהבדיקה אמורה להיות רצינית. בדיקה שנמשכת מספר שעות (אצלנו זה דקות ספורות...). מופתע, שאלתי את חברי כיצד נערכת הבדיקה בביתם והם (למעט אחד שאמר שאכן אצלו הבדיקה נמשכת שלוש שעות) גם אמרו שבביתם הבדיקה היא סימלית לחלוטין.

אשמח אם הרב יסביר את ענין הבדיקה כדי שבעז"ה

בשנה הבאה משפחתי ואני נוכל לקיים המצווה כהלכה.

תשובה

בס"ד

לא רק בשנה הבאה אלא גם בשנה הזו אתה עוד יכול לעשות בדיקת חמץ אמיתית ולא טיקסית.
בכל שנה ושנה כשעושים את הבדיקה כמו שציוונו חז"ל מוצאים ומוציאים את החמץ מתוכנו. ולימדנו האר"י ז"ל שלפי העמל והיגיעה בבדיקת החמץ כך מוציא האדם מתוכו את כל החמץ האישי מהנפש שלו.

מטרת הבדיקה ההלכתית היא לבדוק את הכל. פשוט כך. בחודש הנקיונות בודקים ומנקים חדר חדר אבל עדיין חיים עם החמץ והוא יכול להסתובב או להשאר במקרר או באיזה ארון לזמן מוגבל שעלול להמשך גם לחג פהסח משכחה וכד'. הבדיקה היא קו הגמר שבו בודקים ורואים שלא נשארו שיירים של חמץ באיזה שהוא מקום.

אם עושים את הבדיקה נכון רואים מיד שבסדר הההכנות לפסח אי אפשר כלל לדלג על בדיקה זו. נסה פעם אחת ותראה איך אתה מוצא חמץ של ממש בכל שנה.
או שתמצא שמשהו מהמוצרים שקנית לפסח אינו כשר
או שתמצא משהו במקרר שהילדים או האשה השאירה למחר או למחרתים ושכחו ממנו.
או שמצאת איזה חמץ בתיקך.
או בכיס המעיל של הילדה.
או בתיק בית הספר של הילד
או בארון התרופות.
או במקפיא נשארה איזה עוגה.
או משהו ממשלוח המנות
או ויסקי יקר שהושאר על הארון לנוי והוא ממש חמץ.
או קישוט המכיל חיטים של מץ.

בקיצור בדוק פעם אחת כמו שצריך ומיד תמצא חמץ של ממש.
זה לא משנה איזה רמת נקיון נעשית אצלכם בבית - כך זה קורה.

בהצלחה!