איך מגרשים מחשבות רעות

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 06/07/09 16:35 יד בתמוז התשסט

שאלה

שלום כבוד הרב

יש לי בעיה בעבודה עם הבוס למשל שהוא מעיר לי משהו נגיד תעבוד יותר מהר כולם כבר השיגו אותך אז פשוט נהרס לי כל היום אני חושב על זה בעבודה ואז בכלל לא בא לי לעבוד איך אפשר לא להתיחס לזה?ולא לחשוב על העבודה אחרי שבאים הביתה?ופשוט להיות ביחסים טובים עם הבוס איך עושים את זה?

תשובה

בס"ד
שלום רב,
אתה שואל שתי שאלות שונות. האחת כיצד לשלוט במחשבות: "לא לחשוב על העבודה אחרי שבאים הביתה". לכך אשיב לך תחילה. לשם כך עליך להכיר את אופיו של המוח האנושי. המוח שלנו לא יודע לחשוב שלילי, המוח חושב חיובי.
כדי להמחיש זאת אספר בדיחה ידועה.
נוכל אחד עמד בשוק והציע למכור אבקה שהופכת כל מתכת לזהב.
בא אליו קונה - המוכר אמר לו "אני מוכר לך את האבקה, אם תשתמש בה לפי הכללים ולא תצליח, אני אשלם לך פיצוי במחיר כפול ממה ששלמת לי".
שאל הקונה "מה לעשות?". אמר לו המוכר לאסוף גרוטאות מתכת, לשים הכל בדוד, להוסיף מים, לשפוך האבקה ולערבב במשך רבע שעה - והכל יהפוך זהב.
התפלא הקונה ומיד קנה כמות גדולה של אבקה. הם נפרדו והקונה התרחק ואז צעק לו המוכר "שכחתי לומר לך שאסור לך באותו זמן לחשוב על דובים לבנים".
הקונה החליט לפעול לפי הכללים: אסף גרוטאות, העמיד דוד עם מים, הוסיף האבקה, בחש - ואז עמד וקלל בזעם את המוכר: "אם לא היית אומר דבר, לא היו כל הדובים הלבנים ממלאים עכשיו את ראשי"...
הלקח הוא שאנחנו לא יכולים לגרש מחשבות. הדבר נכון גם כאשר מדובר על מחשבות זרות בתפילה, על הרהורי עבירה...
הפתרון הוא להתמלא במחשבות אחרות. כפי שאמרנו למעלה - "לחשוב חיובי". במקום לגרש את ה-"דובים" מהראש צריך לחשוב על דברים אחרים. אט אט נתרכז במה שאנחנו מכוונים את עצמנו וממילא המחשבות שאיננו חפצים בהם יעלמו.
כאשר אתה מוטרד ממחשבות שליליות - אל תנסה לגרש אותם. זה בלתי אפשרי. תבחר לך דברים שנעים לך לחשוב עליהם ותתמקד בהם. אם המחשבה השלילית חוזרת, אל תתנגד לה, אל תתרגז עליה, מפני שכך אתה מעצים אותה. תן למחשבה לעבור בך, אם תתעלם ממנה היא תחלוף ותצא כמו שהיא נכנסה. הדבר נכון גם לגבי כעסים, קנאות, יצרים וכל מני דברים שנכנסים לראש שלנו ואנו חפצים לסלק אותם. במקום להתאמץ לסלק אותם (ובכך כאמור להעצים אותם) צריך להתעלם מהם ולהציע לעצמנו מחשבות אחרות שיעסיקו אותנו. זהו שאמרו חז"ל "אם פגע בך מנוול זה (יצר הרע) משכהו לבית המדרש".

באשר לחלק השני של שאלתך: איך מסתדרים עם הבוס? אני לא יכול להשיב מפני שאינני יודע לא על אופיו של הבוס ולא על האופי שלך. אבל אתן לך עצה פשוטה. תתבונן בעובדים האחרים אלו שמסתדרים טוב עם הבוס, תשאל את עצמך עם מי יהיה לך נוח להתייעץ.
תבחר בחבר לעבודה שמכיר אותך ואת הבוס ועובד במקום, הוא יוכל להיות המדריך הטוב ביותר עבורך כיצד להסתדר עם הבוס.