איך לצאת מבית הכנסת?

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 08/06/03 13:35 ח בסיון התשסג

שאלה

לכבוד הרב השלום והברכה!

רציתי לברר את עניין היציאה מבית כנסת כשקדמת גופנו מופנית כלפי הבית כנסת.

האם עושים כך מתוך כבוד לבית הכנסת או מתוך כבוד לארון הקודש עצמו?

אם אנו עושים זאת מתוך כבוד לארון הקודש שנמצא בבית הכנסת אז הרי בהרבה מבתי הכנסת גם ככה ארון הקודש לא נמצא אל מול הדלת וגם כאשר אנו יוצאים עם הפנים לארון הקודש, אין פנינו אל הארון.

אז מה הטעם ביציאה בצורה שכזו אם גם ככה אין הפנים אל הארון?!

תודה מראש,

תשובה

ב"ה

ברכה ושלום.

כשם שבכניסה לבית הכנסת יש לומר 3 פסוקים כך בזמן היציאה .שלושת הפסוקים הם:
1)ה' צבאות עמנו מ ש ג ב לנו אלוקי יעקוב סלה.
2)ה' צבאות אשרי אדם בוטח בך.
3) ה' הושיעה המלך יענינו ביום קוראנו.
זה למנהג הספרדים .
והאשכנזים נוהגים פסוק מתהילים פרק ה' "ה נחני ..."
ויש עוד מנהגים כפי שמופיע בסידורים.

היציאה מבית הכנסת צריכה להיעשות מתוך יראת כבוד .
ולכן יש הנוהגים לצאת כשפניהם כלפי ההיכל.
וכך נפסק ברמ"א:(שולחן ערוך אורח חיים סימן קלב)

סעיף ב
וכשיוצא מבהכ"נ אומר ה' נחני וגו' (תהילים ה, ט) (כל בו) ומשתחוה ויוצא (מהרי"ל).

וכתב המגן אברהם אורח חיים סימן קלב ס"ק ו

ומשתחוה - מהרי"ל עשה ג' השתחואות כשהלך ממקומו למול ארון הקדש ובצאתו מפתח ב"ה בכל פעם כתלמיד הנפטר מרבו [ד"מ] כשיצא מבה"כ לא יצא ואחוריו להיכל אלא יצדד וכן בירידתו מהתיבה [ע"ה ר"ח]:

בברכה,

עוזיאל

.