שאל את הרב

איך אפשר לקבל שמחת פורים כשאתה שיכור?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 09/03/12 16:23 טו באדר התשעב

שאלה

השבוע היה פורים. איך אפשר לקבל על עצמך שמחת פורים קדושה, בזמן שאתה שיכור?

הרי, המטרה היא להגיע לשמחה קדושה ואמיתית, לא מתוך צחוקים ורצון להשתטות, אלא לרקוד באמת. וכשאתה שיכור-אתה לא מפוקס, והמון פעמים במקום להוציא דברי תורה מהפה(שאותם אפשר להגיד גם מבלי להשתכר), אתה מדבר שטויות.

תשובה

שלום רב

שאלה מצוינת שאלת.

יש שתי תשובות לשאלה שלך.

התשובה הפשוטה היא, שאכן, אין חיוב ומצוה להשתכר בפורים. ההלכה המקובלת היא, כמו שפסק הרמב"ם שיש חיוב לשתות מעט יותר מהרגיל, ולהרדם בעקבות זה. זו ההלכה לכולם, בודאי ובודאי שההלכה הזו נכונה, למי שמדבר שטויות כשהוא שיכור.

לכן, במידה רבה של צדק, אפשר לומר שאמנם יש נוהג נפוץ מאד להשתכר בפורים, אבל הוא לא חלק ממשי מהמצוה והשמחה של פורים.

ובכל זאת, אני רוצה להזכיר נקודה עמוקה - שכרות היא נקודה מאד עמוקה ש'משחררת את האדם'. אז אמנם נכון שהשחרור הזה לפעמים גורם לשטויות ולדברים שליליים, אבל מי שכבר חווה את זה, או מי שראה מישהו אחר שחווה את זה, יכול לקחת מזה 'לקח' מאד גדול - כמה חשוב להשתחרר מההרגלים הישנים שלנו, מהחיצוניות שלנו, וכמה כדאי וטוב להתחבר לפנימיות שלנו. במילים יותר פשוטות - אם אדם לא משתכר כי הוא פוחד שיפלוט שטויות, אולי כדאי ש'יעבוד על עצמו', כדי שבפעם הבאה הוא יהיה יותר בטוח שהוא יפלוט דברים חיוביים וטובים.

ברכה והצלחה

טוביה
tsbias@Actcom.co.il

כתבות נוספות