אוכל לתינוק בשבת

חדשות כיפה רבני ישיבת הר ברכה 23/01/12 09:19 כח בטבת התשעב

שאלה

כבוד הרב שלום,

האם ניתן למעוך בשבת ירקות/פירות ע"מ להאכיל תינוק, או שמא זה עובר על איסור טחינה?

זהו לא מזונו העיקרי, (אוכל מטרנה)אך בכל יום אוכל פירות/ירקות מרוסקים..

תודה רבה

מוריה

תשובה

שלום
יש מחמירים ואוסרים למעך בננה ואבוקדו [במזלג] גם לצורך אכילה סמוכה, אבל מתירים למועכם [בכף], מפני שהוא מועכם בשינוי.

[למעשה הלכה כדעת המתירים למעך גם במזלג בננה או אבוקדו לצורך אכילה סמוכה, מפני שאין איסור טחינה במה שמכינים לצורך אכילה סמוכה, ובתנאי שהמיעוך לא יעשה בכלי שמיועד לטחינה.]

מותר לחתוך בסכין בשר צלי קשה לחתיכות קטנות, גם כדי לאוכלו לאחר זמן. וכן הדין לגבי גבינה קשה. וכן מותר לרסק במזלג ביצה קשה. בכל אופן, גם כאשר מותר לחתוך ולפורר דבר, [אסור לעשות זאת בכלי שנועד לטחינה, כגון מגרדת (פומפיה)]. (שו"ע שכא, ט-י).

אבל מותר להשתמש בכלי שנועד לחתוך חתיכות גדולות. לפיכך, מותר להשתמש בסכין שנועד לחתוך פרוסות מגבינה צהובה.וכן מותר להשתמש ב´מקצץ ביצים´, שיש לו שורה של להבים המרוחקים זה מזה, ועל ידם ניתן לחתוך את הביצה לפרוסות, וכן מותר לחתוך באופן זה לחם לפרוסות (שש"כ ו, ג)

ולהלן הרחבה ומקור התשובה מספר פניני הלכה מאת הרב אליעזר מלמד שליט"א ועייני בספר באתר ישיבה

http://www.yeshiva.org.il/midrash/shiur.asp?cat=428