''אוטובוסים'' בונציה

הרב צבי יניר הרב צבי יניר 14/07/07 23:02 כח בתמוז התשסז

שאלה

1. בונציה קיים עירוב ברוב העיר (על פי הרב של חב"ד במקום).

2. ניתן לקנות בערב שבת כרטיס יומי לשיט בסירות - שהן למעשה האוטובוס של ונציה.

3. בשיט כזה עם גויים, הסירה עוצרת ב"תחנות" קבועות ולא לפי בקשה צפורשת של היהודי.

4. אין דלתות חשמליות שמופעלות ע"י היהודי.

לאור כל הנ"ל, האם יש איסור כלשהוא לשוט בשבת בונציה, בעזרת כרטיס שנקנהמראש, הקוי תחהורה קבועים, למעט "מראית עין" ?

תשובה

לפי מה שאתה מאתתאר אין איסור, כנראה גם לא של מראית עין (שו"ע או"ח תרמ"ח סעיפים א-ג, )
כיוון שיש תחנת קבועות והרוב גויים-זה לא נקרא מלאכה עבור ישראל (שש"כ פרק ל סעיף נה)
מצד איסור תחומין (כאשר עומק המיים למעלה מעשרה טפחים עיין שו"ע שם סימן רמח סעיפים ב-ג) גם אין בעיה, כי בונציה המים הם התחום העיר.
מה שאני מפקפק הוא בעניין של הערוב (וממילא ביכולת לטלטל), קשה לי להאמין שיש ערוב לרוב העיר. זה לא דבר פשוט להתקין ערוב, ולא פשוט אם הוא מועיל. אם בשטח של 12כ ק"מ רבועים גרים מעל 600000 איש, אז מדובר על רה"ר מהתורה והערוב לא מועיל. כדאי לבדוק את זה יותר ביסודיות ולשאול את שליח חב"ד מי התקין את הערוב, ומה מקור המידע שלו. לא כל שליח של חב"ד הוא רב, ולא כולם מבינים מה זה באמת ערוב.