אגרות חוב

חדשות כיפה הרב רונן לוביץ 28/09/06 11:38 ו בתשרי התשסז

שאלה

שלום.

שאלתי היא לגבי איסור ריבית בקשר לאגרות חוב.

א. אגרות חוב ממשלתיות (גלילת גילון, שחר, גלבוע וכו'): האם יש למשרד האוצר היתר עסקא?

ב. אגרות חוב קונצרניות (אג"ח חברות): האם יש לחברות האלו היתר עסקא? האם מותר לקנות אג"ח של חברות?

ג. אג"ח חו"ל: כלומר אגרות חוב של ממשלות וחברות בחוץ לארץ. אני מניח שאין להם היתר עסקא, אך יש להניח שרובן בבעלות נוכרי. האם יש היתר לקנות אג"ח כאלה, או שמא יש לחשוש שחלק מבעלי החברה הם יהודים, ושוב חוזר איסור ריבית.

ד. קרנות נאמנות שחלק מנכסיהן הן אגרות חוב מכל הסוגים האמורים לעיל: האם מכיוון שאני בעלים על חלק יחסי של קרנות הנאמנות האלה - אסור לי לקנות קרנות נאמנות כאלה?

תודה ושנה טובה.

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

שלום רב,
דומני שיש למשרד האוצר היתר עסקא, אולם אינני יודע זאת בביטחון גמור, ולגבי אג"ח חברות אינני יודע כלל.
ברם, ראוי לציין כי באשר לחברות כבר כתבו פוסקים חשובים שיש מקום להקל, כיוון שמדובר בחברה ולא בשיעבוד אישי (ראה לדוגמא: אגרות משה יו"ד ב, סב, והרח"ד הלוי עשה לך רב, ט). לכן היה בוודאי טוב יותר לוודא שיש להם היתר עסקא, אך אם אין הדבר עולה בידך לברר (כפי שלא עלה בידי), כיוון שמדובר בספק יש כאמור על מה לסמוך להקל.
לגבי חברות של נכרים - המנהג כרוב הפוסקים להקל, והולכים אחר הרוב, ולא חוששים למיעוט של יהודים העשויים להיות בעלים בחברה.

בברכה,
רונן לוביץ

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן