אבקת חלב נכרי

חדשות כיפה צוות ישיבת פתח תקוה 15/01/07 01:41 כה בטבת התשסז

שאלה

שלום לכבוד הרב.

אני נדרתי שלא לאכול אבקת חלב נוכרי. א. האם מותר לי לאכול מאכל בחזקת חלבי (חוץ מזה, אילו עד דינים ישנם למאכל שהוא בחזקת חלבי)? ב. האם מותר לי לאכול מאכל שלא ידוע אם הוא חלבי בכלל (יש כאן ספק-ספקא?)?

בתקווה הרב יוכל לעזור לי, ובתודה מראש על כך שהרב הקדיש לי מזמנו - ---.

תשובה

אני מבין מהשאלה כי מדובר במאכלים תעשייתיים, כאשר הביטוי 'חזקת חלבי' מתייחס לכיתוב על גבי האריזה.
ביטוי זה משמעו בדרך כלל שבמפעל הייצור לא הקפידו על נקיון מכשירי הייצור לאחר ייצור חלבי, ברמה הנדרשת על ידי משגיחי הכשרות, והחלו תוך כך לייצר את המוצר המדובר.
משמעות הדבר היא בדרך כלל שבמוצר זה אין מרכיבים חלביים בפני עצמו, אך כיוון שייתכן ומעורבים בו מרכיבי חלב מהייצור הקודם במכונה, יש לחשוש לכך ולא לאכלו ביחד עם מאכלים בשריים, אך גם אין צורך להקפיד על המתנה כרגיל בין בשר וחלב.
על כן כיוון שאין כאן חלב ממש, אפילו היה זה חלב נכרי אינך צריך לחשוש.
ב. אם מדובר במאכל תעשייתי כשר, ולא מצויין עליו שהוא חלבי, יש להניח שמאכל זה הוא פרווה. ואם מדובר באוכל ביתי, תוכל לדעתי להניח שאין בו חלב נכרי, כיוון שנדיר למצא בארץ חלב נכרי, וכמובן שבחוסר וודאות אין להחמיר בכך.

עקיבא
(המשיב אינו רב)