תשלום לרב על מכירת חמץ

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 14/04/19 17:48 ט בניסן התשעט

שאלה

כשאני מוכר חמץ לרב , האם אני צריך או רשאי לברר אל מי הולך הכסף? האם לקרן צדקה או לנזקק פרטי? והאם מותר לרב לקחת לעצמו? וגם אם הכל אפשרי האם הרב צריך ליידע את המשלמים לו למי הוא מייעד את הכסף?

האם נכון שלא מכובד לשאול אותו אלא לסמוך עליו בעיניים עצומות?

ידוע לי שהמנהג היה לשלם לרב גם עבור צרכיו לכיסו הפרטי אבל האם בימינו כשהרווחה מסודרת נכון לדרוש שקיפות יתר גם בנושא זה?

תודה. חג שמח וכשר

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

שלום וברכה

בעבר הרחוק היה נהוג בהרבה מקהילות אשכנז שהתשלום לרב בשעת מכירת חמץ הוא חלק ממשכורתו. באופן כללי, משכורת הרב מהקהילה הייתה נמוכה מאוד, והיו כל מיני תוספות,

כיום, אם מדובר ברב המקבל את משכורתו מהמדינה הדבר אסור לחלוטין. אם הוא פועל כמתנדב ואתה רוצה ללכת אליו – הוא רשאי להמשיך לנהוג במנהג הזה.

ברם, רוב מוחלט של העוסקים במכירת חמץ הם רבנים ממוסדים. לכן, אסור לקחת ממך כסף לעצמם.

מותר לו להציע לך לתרום לקמחא דפסחא, או אפילו למוסדות שונים, אולם רק אם זה ברור כי מדובר בתרומה שהיא בחירה אישית שלך, ורק אם יש שקיפות מלאה לאן הולך הכסף. כך מצווה התורה "והייתם נקיים מד' ומישראל", וכך נהג אפילו משה רבנו בשעה שמסר דין וחשבון מלא על הוצאות המשכן.

זו חובה המוטלת עליו. אם הוא לא עושה זאת – בוודאי שמותר לשאול לאן הכסף הולך, ואין בכך שום דבר פסול.

כל טוב

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן