תפילין

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 23/07/18 23:06 יא באב התשעח

שאלה

ב"ה

י"א אב תשע"ח

שלום הרב

כתוב: ומניאים לב ההמון בדבריהם מהתעסק בה

מה הם היו עושים בדיוק ?

ספר החינוך מצוה תכא - מצות תפילין של יד

דברים ו', ח'

ומה שאמרו שבת מ"ט ע"א שתפילין צריכין גוף נקי, ואמרו בגמרא מאי (מה הוא) גוף

נקי (?), שיזהר שלא יפיח בהן. אבל אין הענין לומר שצריכין גוף נקי מעבירות או מטומאה, כי כל אדם ואפילו טמא ובעל עבירות מחוייב במצות תפילין ובלבד שידע להזהר שלא יפיח בהן, ואולי מתוך התמדתו במצות התפילין שהן זכרון גדול לאדם במלאכת שמים ישוב מדרכו הרעה ויטהר מכל גלוליו, וחכמים זכרונם לברכה חייבונו סוכה מ"ב ע"א במצות התפילין לחנך בה אפילו הנערים הקטנים (פחות מגיל 13) כל זמן שהגיעו לכלל שידעו לשמור אותן. ומזה יש להבין שדעת רבותינו זכרונם לברכה להיות כל אדם מחזיק במצוה זו ורגיל בה כי היא עיקר גדול ושמירה רבה מן העבירות וסולם חזק לעלות עמה להכנס בעבודת הבורא ברוך הוא, והמחמירים בקדושת המצוה ומניאים לב ההמון בדבריהם מהתעסק בה (??) , אולי כוונתם לטובה, אבל באמת יש בזה מניעה לבני אדם בכמה מצוות והיא רעה רבה.

תודה

תשובה

מההקשר נראה שכוונתו שאלו המחמירים בקדושת תפילין רצו לומר שרק מי שנמצא בדרגת קדושה מסוימת או בדרגת נקיות מסוימת מעבירות יניח תפילין (מה שהוא הסביר לפני כן שאיננו נכון), וממילא גרמו לאנשים מההמון שלא להניח תפילין, בגלל שהם לא במדרגה המספיקה לכאורה.