תג מחיר-המשך

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 24/03/18 22:59 ח בניסן התשעח

שאלה

כל הדוגמות שהבאת הם במקרים שיש גוף שלטוני שמבצע את הענישה. אך ידוע שצה''ל לא מגיב כראוי(לפי מוסר התורה-ענישה קולקטיבית- יָדִ֣ין בַּ֭גּוֹיִם מָלֵ֣א גְוִיּ֑וֹת-כמו הפעולות תגמול שהיו בקום המדינה שהרב ישראלי אמר שזה מותר) או לא מגיב בכלל לפיגועים במקרה כזה האם אנחנו לא צריכים לעשות בעצמנו? גם גוש אמונים הקים יישובים נגד החוק כי השלטון לא עשה את זה. ועוד יותר אם זה מצווה והשלטון לא עושה אותה הוא לא יכול לאסור עלינו לעשות אותה כי''מלך שגזר לבטל מצווה אין שומעין לו-דברי הרב ודברי העבד דברי הרב קודמים"

וגם אם זה אסור בגלל מה שאמרת עדיין יש דין של ''קנאים פוגעים בו'' אז למה רבנים מגנים? תודה מראש וכט''ס.

תשובה

א. יש גוף שלטוני. שמחליט מה עושים ומה לא עושים. ואם אתה חושב אחרת – תבחר בבחירות במפלגה שתתן פקודות אחרות לדרג הצבאי.

ב. הרב ישראל זצ"ל לא אמר חס ושלום שמותר לאדם לעשות ענישה קולקטיבית. הוא פסק שאם השלטון סובר שצריך לפתוח במלחמה, ובמלחמה גם נפגעים בשוגג אלה שהם מחוץ למעגל הלחימה – מותר לו. המרחק בין זה ובין מה שאתה מציע גדול מאוד.

ג. מה שאתה כותב על השלטון גם רחוק מאוד מבחינה עובדתית. צה"ל ושאר כוחות הביטחון הם העוסקים לילה ויום בביטחון, במסירות נפש גדולה. בוודאי שהשלטון חייב (לא רק רשאי) לאסור על פעולות פרטיות.

ד. אין דין של קנאין פוגעים בו בהקשרים האלה.

כל טוב