שתיה פחות מרביעית בקידוש

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 15/02/19 14:00 י באדר א'

שאלה

שלום הרב

האם מותר למקדש לטעום מעט מהכוס, ואת השאר ישתו המסובים?

תודה רבה

יונתן (אנחנו אשכנזים)

תשובה

שלום

אם שותה מלא לוגמיו, שהוא רוב רביעית, מותר. תוך כדי זמן אכילת פרס, כשבע דקות.

אם שותה פחות ממלא לוגמיו, אך אחד המסובין שותה מלא לוגמיו, או שיש במה ששתו כולם יחד מלא לוגמיו, אזי זו מחלוקת, והלכה להקל (וכפי שהוכיח במישור הערוה"ש ממצוות לחם הפנים בכהנים).

אם שתה פחות ממלא לוגמיו, ואין מי ששתה מלא לוגמיו, וגם יחד לא הגיעו לכך (אך בכוס עצמה היה כשיעור), אזי זה אינו לכתחילה. ובשעת הדחק, לדעת המשנה ברורה לא יצא. ולדעת ערוך השולחן יצא. וכפי שהוכיח דבריו היטב מלשון הש"ס והראשונים ומדקדוק דברי השו"ע. והלכה להקל כמותו בשעת הצורך.

כל טוב