שמירת שבת

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 05/07/20 13:10 יג בתמוז התשפ

שאלה

שבוע טוב . שאלה בהלכה:

שבת אחהצ הגעתי לבית הכנסת לצורך שיעור. החשמל היה מנותק והמזגנים טרם נדלקו. על תיבת הש"צ מונח מאורר המחובר לחשמל ואמור בד''כ לפעול כאשר החשמל מתחדש עם שעון שבת. הגבאי לא הפעיל השבת את המאוורר ולכן לחצתי על כפתור ההפעלה וכשחזר החשמל המאוורר החל לפעול. לדעתי כאשר מדובר במאוורר(שבות) והפעלה בגרמא(שבות) במקום מצוה (לימוד תורה) וצער פעלתי כהלכה. האם צדקתי? האם חובה להתנות מערב שבת שאוכל להדליק את המאוורר שהיה מוקצה כאשר נכנסה השבת (מגו דאתקצאי...) אשמח לשמוע דעתכם בנושא.

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

בשבת אפילו כשאין זרם בגלל שעון שבת, עצם החיבור של המכשיר החדש או האפשרות להפעלתו, זה בודאי מתקן מנא בשבת, זה לא דומה להקדמת שעון או איחורו, זה עצם המעשה ואין לעשות זאת בשבת. זה שכעת אין חשמל זה לא גרמא, כיוון שאין כאן מניעה מסוימת להפעלת המכשיר, אלא המתנת זמן, וזה לא גרמא. כמו כן אפשר ללמוד תורה גם ללא מאוורר ואולי אפשר לפתוח חלון או לצאת החוצה, לא כל צורך הוא צורך מצוה, ואין זה תמיד מוגדר חולי.

בברכת התורה והארץ

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ