שמיטה לצורך ניסויים חקלאים

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 21/11/07 16:07 יא בכסלו התשסח

שאלה

אני עובדת במקום שעוסק בהשבחת גנים של כל מיני צמחים למיניהם. במקום עושים ניסויים על צמחים שונים- ירקות, צמחי נוי, ועוד- משך כל השנה בחממות, בעיקר. אך יש גם גידולים בחוץ.

גם הירקות שאנו עוסקים בהם, אסורים לאכילה (חתמנו על חוזה שאסור לאכול מהם), כך שאין שום שימוש כלשהו בצמחים- הכל נזרק אחר כך. הכל שם זה רק לצורך ניסוי.

אגב, לטווח הקרוב אנחנו "מזיקים" לצמחים בשביל לבחון את התכונות שלהם, ע"מ שבטווח הרחוק זה יוכל לעזור להם לצמוח יותר טוב.

האם יש בעיה לעבוד שם בשמיטה?

תשובה

בס"ד

שלום וברכת ד'

שאלתך מורכבת ממספר שאלות. אנסה לפרט את הדברים, אולם אם עדיין יהיו שאלות אנא פרט יותר.
1. צמחי נוי שנשתלו בששית וכעת רק גדלים, אם אין בהם ריח אפשר לעשות בהם כל ניסוי שרוצים.
2. אין לזרוע ולשתול כעת צמחי נוי על מנת לעשות בהם ניסוים.
3. אפשר לשתול על ידי גוי בחממה (בתנאים מסוימים) צמחי נוי, כמו כן עדיף לעשות שם היתר מכירה (נא לפנות לרב אברהם יוסף ברבנות הראשית לבצוע היתר מכירה במקום הנ"ל. טל. 035051951. פקס. 035018091).
4. לגבי ירק אין להפסיד את הפירות שיש בהם קדושת שביעית, אולם אם המקום יהא מכור, אפשר לבצע שם ניסויים.
5. אין לשתול ולזרוע בשטח פתוח אפילו לאחר היתר מכירה על ידי יהודי. אפשר להקל רק בחממות.

בברכת התורה והארץ
יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ
כפר דרום אשקלון