שלוש השבועות

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 25/05/21 18:03 יד בסיון התשפא

שאלה

ב"ה

שלום כבוד הרב,

לאחרונה סיקרן אותי כל העניין של הציונות מבחינה הלכתית, והתחלתי קצת לחקור (קראתי את 'ויואל משה' של ר' יואל מסאטמר)

ישנם כל כך הרבה ראיות בתלמוד ובכתבי הראשונים (וגם רבים מפוסקי דורנו ביהדות החרדית), שלא ברור לי כיצד אפשר להיות חלק מהמפעל הציוני ועוד לכנות אותו 'ראשית צמיחת גאולתנו'!

בבלי מובא שלוש השבועות שהשי"ת השביע את ישראל לפני שיצאו לגלות:

"....שלוש שבועות הללו למה? - אחת שלא יעלו ישראל בחומה, ואחת שהשביע הקדוש ברוך הוא את ישראל שלא ימרדו באומות העולם, ואחת שהשביע הקדוש ברוך הוא את אומות העולם שלא ישתעבדו בהן בישראל יותר מדאי...אמר להם הקב"ה לישראל: אם אתם מקיימין את השבועה – מוטב, ואם לאו - אני מתיר את בשרכם כצבאות וכאילות השדה"

(מסכת כתובות קיא ע"א)

לכאורה, הקמת המדינה עוברת על שתיים מתוך השבעות:

שלא יעלו ישראל בחומה- העליות למדינה היו המוניות למדי, בקנה מידה עצום.

שלא ימרדו באומות העולם- על אף שהאו"ם החליט ברוב קולות להקים את מדינת ישראל - עדיין עוברים הציונים על השבועה, משום שהערבים תושבי המקום לא הסכימו לכך, וישנם מדינות רבות שהתנגדו לכך.

גם הרמב"ם זצ"ל כותב על כך באיגרת תימן:

"ולפי שידע שלמה ע"ה ברוח הקודש שהאומה הזאת באֹרך זמן גלותה תפצר להתנועע בלא עתה הראויה, ויאבדו בשביל זה ויבואו עליהם צרות, והזהיר מלעשות זה, והשביע האומה על דרך משל (הפסוק בשה"ש), ואמר: "השבעתי אתכם בנות ירושלים בצבאות או באילות השדה אם תעירו ואם תעוררו את האהבה עד שתחפץ". ואתם אחינו אהובינו, קבלו עליכם שבועתו, ואל תעירו את האהבה עד שתחפץ (דהיינו הנמשל במסכת כתובות קיא ע"א).

אודה להסבר של הרב, ואם הרב יכול להפנות למקורות תורניים שעוסקים בנושא להרחבה

תשובה

שלום וברכה

ספרות גדולה נכתבה על חוסר הרלוונטיות של שלוש השבועות לדיון הזה, ואין ספור תשובות נאמרו על כך.

אותי משכנע הטיעון העיקרי:

נאמר במפורש במקור השבועות "עד שתחפץ".

לאמור: גם אם לשבועות האלה יש תוקף הלכתי - יש לו גם תאריך תפוגה.

ואז שבות מצוות הדאורייתא, נבואות הנביאים וכל מה שכרוך בהם - ביחס לגאולה.

האם ניתן לטעון שלא הגיע "עד שתחפץ" ?

תסתכל מסביב.

כל טוב