שבת, כיבוד הורים וברירה של מאכלים

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 22/02/19 14:39 יז באדר א'

שאלה

שלום רב!

1. אמי נוהגת בשבתות להתאפר (ויודעת שזה אסור אך קשה לה מאוד מאוד לא להתאפר- בעיקר בגלל שיש לה כמה וכמה צלקות שגורמת לה כנראה לבושה ללכת בלי להסתירן...) האם להעיר לה על כך? רוב הסיכויים שהיא תמשיך לעשות זאת ולכן זה לא נחשב דבר שאינו נשמע ולכן אין להשמיעו? האם זה גם לא חוסר כיבוד הורים?

2. האם מותר לאכול מאכלים שיש סיכוי שלא נבררו? למשל אורז? וכאשר זה בן משפחה שאני יודעת שהוא בורר את האורז, אך אני גם יודעת שהוא לא רואה טוב בכלל ולכן הוא לא באמת יכול לברור טוב את האורז, האם אפשר לאוכלו?

תודה רבה!!

תשובה

שלום וברכה,

1. כפי שאמרת: אם זה דבר שאינו נשמע - אין חובה להעיר לאדם.

וקל וחומר אם זו אמא שצריך המון זהירות לפני שאומרים איזו הערה כלשהי.

2. לגבי ברירה אוכלים:

אם את יודעת שנעשתה ברירה טובה - את יכולה לסמוך על כך.

אם הברירה היא לא רצינית בכלל - זה לא נחשב שבררו את המאכל, והמאכל דינו כמקרה שלא נעשתה ברירה).

אם לא נעשתה בכלל ברירה - זה תלוי במאכלים השונים: יש מאכלים שהם בחזקת נגועים, ויש מאכלים שאנו רק חוששים שהם נגועים. לכן, לגבי אורז, היום (בארץ), רובו אינו נגוע, ולכן אם הגישו לך אורז אפילו כשאינך בטוחה שבררו אותה באופן מושלם, את יכולה לאכול.

בהצלחה רבה,

הלל