שאלות חשובות להלכה לידע

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 15/06/18 10:35 ב בתמוז התשעח

שאלה

שלום כבוד הרב,

אם אפשר תשובות מפרטות ומובנות בנושא ולא לינקים וכו' כדי שלא אסתבך...

יש לי כמה שאלות שאני משתגע מזה שאני לא יודע אותם,

אם אפשר את עזרתך, תודה

1)אני תימני מ2 ההורים ,לפי מי אני אמור לנהוג? שולחן ערוך? רמב''ם?

כי אני תימני שמתפלל בנוסח שאמי?

2)הבנתי שלספרדים אסור לאכול בשר לא חלק שהוא כשר והוא חייב להיות חלק וכשר,

האם גם אני חייב בזה? ומי לא חייב? והאם זה רק מנהג או חובה??

3)ערלה היא רק לפירות או גם לירקות?

4)אם אני שותל עץ פרי בגינה,מתי אני אוכל את הפירות וכו'? ומתי אסור???

5)אם אני הולך לחנות פירות וירקות, ואין תעודת כשרות, מה אני אמור לדעת? והאם צריך בכלל תעודת כשרות לזה?

6)בחנויות גדולות כמו שופרסל וכו', יש תעודת כשרות לפירות וירקות? או צריך לשאול? והאם צריך לעשר???

7)כיצד אני מפריש תרומות ומעשרות? הסתבכתי ממש עם הנוסח וכו' אני יודע מזה תרומה גדולה מעשר ראשון שהוא ללוי וכו' אבל איך אני מעשר הנוסח מסובך לי , אם אפשר במילים שלך אסבר לנוסח ...

8)כיצד לחלק את הכמויות של המעשר?? אני ממש הסתבכתי ואפילו שראיתי אנשים מעשרים הסתבכתי...וגם הבנתי ששנים ג ו ו' מפרישים מעשר עני וב א ב ד ה זה מעשר שעושים עם מטבע, ומטבע אחד למשל של 10 אגורות מספיק למשל למין אחד של פרי/ירק או מספיק להכל?

9) אם מצאתי למשל בברירת אורז חרקים או בכל ירק אחר למשל ששמתי השרייה עם סבון, האם אפשר פשוט להוציא אותם ולשטוף ולאכול או לא ?? כלומר ממתי אסור בכלל לגעת באורז או בירק?

10)יש אנשים שמשרים במים עם מלח , האם הם עושים נכון? והאם ההשרייה שלהם תקינה או חובה סבון???

11) אם אני איחרתי לתפילה,בשחרית או מנחה או ערבית וכו'

האם להגיד דברים שהפסדתי או להמשיך איתם??

12)האם השם שלי הוא טוב או לא ?? כי פעם שמעתי רב שאומר שהוא לא כלכך מומלץ?

13)בשנת שמיטה שאני קונה ירקות או פירות מהשוק או מהסופר, מה מאני אמור לברר?לעשות וכו'?

14)פירות וירקות מחול לא צריכים תרומות ומעשרות נכון?

תודה !

תשובה

שלום.

1. השאמים נוהגים שלחן ערוך

2. מכיון שהם נוהגים כשולחן ערוך, זה אומר שהבשר (בקר) צריך להיות חלק (שזה כמובן כשר). כשרות רגילה לא מספיקה. זו חובה.

3. ערלה זה רק בפירות

4. בשלוש השנים הראשונות זה ערלה ואסור באכילה. בשנה הרביעית זה נטע רבעי שנאכל אחרי פדיון. והחל מהשנה החמישית זה פרי רגיל שמותר באכילה אחרי הפרשת תרומות ומעשרות. חישוב השנים תלוי באיזה תאריך בשנה הייתה הנטיעה. תשלח שאלה ספציפית על זה.

5. בהחלט צריך תעודת כשרות. יש בעיה של אי הפרשת תרומות ומעשרות, ויש בעיה של ערלה.

6. בדרך כלל יש. אפשר בקלות לבדוק. היא בדרך כלל תלויה באיזור הפירות והירקות. יש לשים לב שהיא בתוקף. אם יש תעודה של רבנות מוכרת בתוקף, אין צורך לעשר.

7. שמים בצד קצת יותר מאחוז אחד של הפירות. אם ודאי עוד לא הפרישו על הפירות הללו - מברכים. אם ספק - לא מברכים. בהתחלה יש הפרשה של תרומה גדולה (החלק העודף מעל האחוז ששמת בצד). לאחר מכן מעשר ראשון 10% מהפירות שכלול בהם האחוז שבצד. לאחר מכן תרומת מעשר - אותו אחוז שבצד. לאחר מכן קריאת שם מעשר שני או עני ופדיון מעשר שני (אם זה ודאי לא הופרש - מברכים).

8. המטבע הוא פדיון מעשר שני. כל פדיון הוא על שווה פרוטה, ולכן עשר אגורות מספיקות. בהפרשה של פירות שוודאי לא הופרשו מהם, אמורים לתת את המעשר שני או עני ללוי או לעני. בגלל זה ומעוד סיבות, מומלץ מאוד לעשות מנוי בקרן המעשרות, כמו למשל זו של מכון התורה והארץ, ואז זה ניתן דרך שם.

9. תלוי במה מדובר. אם זה משהו שאפשר בוודאות לדעת שנקי, כמו אורז שבוררים היטב, מותר לאכול מה שנקי. אם זה משהו כמו עלים ירוקים צריך לנקות לפי ההנחיות ההלכתיות (מומלץ לבקר באתר כושרות).

10. זה תלוי במה מדובר ובאיזו חברה. ממליץ לעבוד לפי ההנחיות של כושרות - https://www.kosharot.co.il/index2.php?id=281&lang=HEB

11. זה מאוד תלוי מתי הגעת ובאיזו תפילה. בגדול, העיקר זה לומר עמידה עם הציבור, אבל בשחרית יש דברים שלא מדלגים עליהם (חלק מפסוקי דזמרא, וקריאת שמע וברכותיה) גם אם בגלל זה מפסידים עמידה עם הציבור.

12. זה בטח לא שם שלילי, כך שאל תחליף אותו. כמובן, העיקר זה לא השם של האדם, אלא המחשבות, הרצון והמעשים.

13. צריך שתהיה השגחת כשרות טובה. יש כמה שיטות בדירוג העדיפויות בשמיטה (אוצר בית דין, היתר מכירה, נוכרי, חו"ל ועוד)

14. נכון

כל טוב