שמן תרומה לכהן בנר חנוכה

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 22/12/19 15:54 כד בכסלו התשפ

שאלה

שלום הרב

האם כהן יכול להדליק נרות חנוכה בשמן תרומה טמאה?

תודה

תשובה

לשואל שלום,

שאלה יפה.

באופן בסיסי שמן תרומה מסור *להנאת הכהן* . אסור לו לאבד אותו סתם ללא הנאה.

בנר חנוכה יש תכלית לשריפה ולכן כתב הרמב"ם (תרומות יא יח) שמותר להדליק נר חנוכה. ואפילו לישראל התיר כשאין לו שמן אחר.

אך כתבו התוס' שמכיוון *שאסור להנות מנרות החנוכה* - יוצא שאין הנאה לכהן, ולכן אין להדליק בשמן תרומה.

ועצם ההדלקה גם היא לא נחשבת הנאה, כי "מצוות לאו להנות ניתנו".

והתיר למעשה רק כשאין לו שמן אחר.

לסיכום: *מעיקר הדין מותר* להדליק בשמן תרומה טמאה (וכ"פ חבל נחלתו טו כב), ואין בזה פקפוק. וגם לשון מרן נוטה לזה (תרעג א שהתיר כל שמני שבת האסורים).

*והמחמיר* (אם יש לו שימוש אחר בשמן הטמא ולא להפסידו) תבוא עליו ברכה.

לילה טוב