שאלה לגבי אגרת הרמבן

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 02/08/20 21:55 יב באב התשפ

שאלה

שלום לכב' הרב,

רציתי לשאול שאלה לא בקשר להלכה, אלא לגבי אגרת הרמבן הידועה.

באגרת מפרש הרמבן לבנו איך להתנהג במידת הענוה, ואחד הדברים שהוא אומר זה: "ולבך למעלה". מה הכוונה? כי לפי הידוע לי, אדם שליבו למעלה הוא אדם דווקא בעל גאווה, גבה לה.

האם כבודו במקרה יודע לפרש זאת?

תודה רבה

תשובה

בס"ד

שלום רב,

ציטוט רחב יותר:

עַל כֵּן אַפָרֵשׁ לְךָ אֵיךְ תִּתְנַהֵג בְּמִדַּת הָעֲנָוָה, לָלֶכֶת בָּהּ תָּמִיד:

כָּל דְבָרֶיךָ יִהְיוּ בְּנַחַת, וְרֹאשְׁךָ כָּפוּף;

וְעֵינֶךָ יַבִּיטוּ לְמַטָּה לָאָרֶץ, וְלִבְּךָ לְמַעֲלָה;

וְאַל תַּבִּיט בִּפְנֵי אָדָם בְּדַבֶּרְךָ עִמוֹ.

וְכָל אָדָם יִהְיֶה גָדוֹל מִמְךָ בְּעֵינֶיךָ:

אִם חָכָם אוֹ עָשִׁיר הוּא – עָלֶיךָ לְכַבְּדוֹ.

וְאִם רָשׁ הוּא, וְאַתָּה עָשִׁיר אוֹ חָכָם מִמֶנוּ – חֲשֹׁב בְּלִבְּךָ כִּי אַתָּה חַיָּב מִמֶנוּ, וְהוּא זַכַּאי מִמְךָ. שֶׁאִם הוּא חוֹטֵא – הוּא שׁוֹגֵג, וְאַתָּה מֵזִיד.

מתוך הדברים משמע שה'לב למעלה' - לב מכוון לשמים. לב מלא יראת ד'!

(לא מתנשא חלילה על בני אדם).