שאלה הלכתית בנוגע ליחסים בין חברים ועברה שנעשתה

חדשות כיפה רבני בית הלל 08/09/19 15:25 ח באלול התשעט

שאלה

חבר טוב ביקש הלוואה אותה אירגנתי דרך כמה מכרים ומשפחתי של סהכ 50 אשח ומכיון שמכר בית הבטיח להחזיר דבר ראשון לאחר קבלת הכסף.

אותו חבר שמליון וחצי שח עברו תחת ידיו קנה בכסף נכס אחר ולא החזיר והשאיר אותי להחזיר לבדי לאור התחייבותיי מה שגרם לי לבעיות בזוגיות קשות, איבוד חברים, הוצאה לפועל, תביעות משפטיות כי אינני מסוגל להחזיר את הלוואותיי הפרטיות ומכיון שהנני נכה מוצהר מטופל בתרופות גם נזק רפואי ניכר עקב הגדלת ניכרת של התרופות לצורך עבודה, אני וזוגתי עובדים בפרך 24 שעות סביב אותו חוב.

אותו "חבר" שאנו קשורים ביחסי עבודה רואה ומודע לכל הקורה לי ובוחר להתעלם .

יש לציין כי אותו חבר לכאורה הינו אדם מאמין ,שומר שבת כמיטב יכולתו ומתפלל 3 פעמים ביום.

אני מעוניין לתת לאותו האיש אפשרות לתקן את מה שעשה, אינני רוצה לחיות בכעס ובזעם ומעוניין לסלוח.

האם אפשר בבקשה לדעת מה ההלכה אומרת על מקרה שכזה.

בתודה ובברכה

דן

תשובה

שלום וברכה,

ודאי שאותו חבר צריך להשיב את ההלוואה. חזרה בתשובה ונירמול היחסים ביניכם מחייב לא רק קבלה עקרונית של אחריותו על הנזק שנגרם לך, אלא גם מעשים בפועל על מנת להחזיר את מה שהתחייב להחזיר. מבחינה הלכתית גרידא, אם אין הוא מבקש מחילה ואיננו נוקט בשום פעולה על מנת ליישר את ההדורים, אין אתה מחויב לסלוח, אולם לפנים משורת הדין כמובן שיש מקום לכך. אף על פי כן, חשוב שהחבר יידע שעדיין מצופה ממנו להשיב את אשר ניתן לו.