רס"ג סיבות כפירה

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 17/10/21 09:53 יא בחשון התשפב

שאלה

שלום כבוד הרב!

רציתי לבקש את עזרתך לגבי הקדמתו של רס"ג לספרו "הנבחר באמונות ובדעות". לא הבנתי מספר דברים

לגבי הסיבה- גאווה פנימית הממאנת לקבל אמת מבחוץ.

מה בעצם זה אומר מילולית? איך אני אוכל לענות לאדם שבא לי עם אותה סיבת כפירה?

רס"ג מביא פסוק לסיבה (תהילים י)" רשע בגובה אפו בל ידרוש"

מה הקשר בין סיבת הכפירה לפסוק? מה ההקשר של הפסוק המובא?

אשמח שתעזור לי בעניין, בהוקרה רבה יובל.

תשובה

שלום וברכה

זו אכן סוגיה מרתקת.

שיעור קצר עליה אפשר לראות באתר הישיבה:

.

ולגבי השאלות הספציפיות:

למיטב הבנתי, איני חושב שניתן לעזור לו, שהלוא רס"ג בדיוק כותב את הסיבות מפני מה דברי אמת נופלים על אוזן ערלה. הדבר שניתן לעשות הוטא לשקף בפניו את תחושתי, ולומר לו: "אנא בדוק האם אתה נמצא במצב בו אתה מסוגל להקשיב, ואם דברים יתחילו להיראות בפניך כמניעים אותך - אתה לא תנעל את הדלת, אלא תסכים להמשיך. אם כן - יש טעם בשיחתנו". הוא זה שצריך לנהל את האירוע הזה.

לגבי הפסוק: נראה כי רס"ג מזהה "רשע בגובה אפו" עם אדם בעל "עזות וגאווה" כי לא מדובר בפסוק הזה על רשע "רגיל" אלא על רשע "בגובה אפו", לאמור: גאוותן. ואז המשך הפסוק ברור: "בל ידרוש", כלומר: ליבו אינו פתוח לשיח אמוני.

האם הדברים נראים בעיניך ?

כל טוב