ריצה בשבת

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 27/01/19 16:53 כא בשבט התשעט

שאלה

אני רצה לפחות 4 פעמים בשבוע,זה מרגיע אותי מסדר לי את המחשבות ובעיקר עושה לי טוב אמיתי על הנשמה.

בדרך כלל אני רצה במוצאי שבת,אבל לצערי לאחרונה אני פשוט לא מצליחה וזה לחוץ לי מאוד.אני באמת לא מבינה למה אסור לי לרוץ בשבת,זה ממש מנוחה עבורי..

יש לי זמן בשבת שבמוצאי שבת אין לי..ככה שזה כואב יותר שאני יושבת ומחכה שתצא השבת.

אשמח לדעת האם יש דרך לאשר ריצה בשבת כי זה כן עונה על הקיטריונים של מנוחה ושמחה ושלווה שזה מקנה לי.

תודה!

תשובה

שלום וברכה,

ראשית, אשרייך שאת רצה. זה בריא לגוף וחשוב מאוד לתת תחושה נעימה לאדם.

לגבי ריצה בשבת, מובא בספר ישעיה (פרק נח): "אם תשיב משבת רגליך עשות חפצך ביום קדשי וקראת לשבת עונג, לקדוש ה מכובד, וכבדתו מעשות דרכיך, ממצוא חפציך ודבר דבר".

וממה שנאמר "וכבדתו מעשות דרכיך" למדו רבותינו במסכת שבת (דף קיג): "שלא יהא הילוכך (ההליכה שלך) בשבת כהילוכך של חול". ועל כן אין לו לאדם לרוץ בשבת, הן ריצה קלה והן ריצה מהירה, וכן פסקו הראשונים: הרי"ף והרא"ש והטור, וכן פסק השלחן ערוך.

ובגמרא במסכת ברכות (דף ו, בתרגום לעברית): "אמר רבי זירא, בתחילה כשהייתי רואה תלמידי חכמים שהיו רצים ללמוד תורה בבית המדרש בשבת, הייתי אומר עליהם שהם מחללים את השבת, עד ששמעתי שהיה אומר רבי תנחום בשם רבי יהושע בן לוי, לעולם ירוץ אדם לדבר הלכה ואפילו בשבת, שנאמר (בספר הושע פרק יא) "אחרי ה ילכו כאריה ישאג". ומכאן שמותר לרוץ בשבת לדבר מצווה.

וכתב הסמ"ג (ספר מצוות גדול, אחד מהראשונים), שבחורים המתענגים בריצתם ובקפיצתם מותר להם לרוץ בשבת, שאינם רצים לעסקיהם, ועוד שהם מתענגים בריצתם. וכן פסקו הטור והשלחן ערוך.

וכן אדם ההולך בדרך ויורדים עליו גשמים, או שחושש שמא ירדו גשמים, רשאי לרוץ, שהרי ניכר שאינו רץ לצורך עסקיו, וגם זהו עונג שלו לרוץ, מפני שאדרבה, אם ימנע מלרוץ הרי יבא לידי צער שיבואו עליו גשמים. וכן מותר לרוץ מפני כלב הרץ אחריו וכיוצא בזה.

לגבי ריצת לצורך כושר. אסור לרוץ לשם התעמלות, מפני שאין בריצה זו תענוג אלא טורח. ואף שהמתעמלים נהנים בעמלם, הנאתם היא מכך שהם שומרים על הבריאות והכושר הגופני ולא מעצם הריצה. וגם מי שכושרו הגופני מצוין, והוא רגיל לרוץ בכל יום ומתענג מכך, אסור לו לרוץ בשבת משום 'עובדין דחול' (מעשה חול), שבעיני הרואים הוא נראה כמזלזל בשבת ועושה אותה כיום חול. אמנם בתוך הבית, מותר למי שנהנה מהתעמלות לקפוץ ולהתעמל להנאתו. ובתנאי שלא יתייגע הרבה, ולא יתעמל על פי תוכנית מסודרת, ולא יתעמל על מכשירים, משום 'עובדין דחול'.

סיכום:

אסור לרוץ בשבת. אבל כאשר הריצה היא אינה ספורטיבית וגורמת עונג לאדם, ואין חשש שיראה כאילו יוצא לעסקיו, וכגון ילדים הנהנים בריצתם, וכן אדם הבורח מן הגשמים וכדומה, או רץ לצורך מצווה (כגון לבית הכנסת) - מותר לכל אלה לרוץ בשבת.

אך כפי הנראה במקרה שלך זו ריצה ספורטיבית עם לבוש מתאים וכל המשתמע מכך, ולכן יש להחמיר בכך, משום "עובדין דחול".