ריבונות ומדינת הלכה

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 26/07/21 17:00 יז באב התשפא

שאלה

אם נחיל את הריבונות על כל ארץ ישראל שמהים עד לירדן, יחיו בתוך מדינת ישראל 7 מיליון ערבים ו 7 מיליון יהודים. כמובן שברגע שכל הערבים יקבלו זכות הצבעה דמוקרטית, יקיץ הקץ על מדינת ישראל.

לעומת זאת במדינת הלכה אין בעיה כזו, שכן בתורה קיים דין "לא תחונם":

כִּי יְבִיאֲךָ ה' אֱלֹהֶיךָ אֶל הָאָרֶץ אֲשֶׁר אַתָּה בָא שָׁמָּה לְרִשְׁתָּהּ וְנָשַׁל גּוֹיִם רַבִּים מִפָּנֶיךָ הַחִתִּי וְהַגִּרְגָּשִׁי וְהָאֱמֹרִי וְהַכְּנַעֲנִי וְהַפְּרִזִּי וְהַחִוִּי וְהַיְבוּסִי שִׁבְעָה גוֹיִם רַבִּים וַעֲצוּמִים מִמֶּךָּ. (ב) וּנְתָנָם ה' אֱלֹהֶיךָ לְפָנֶיךָ וְהִכִּיתָם הַחֲרֵם תַּחֲרִים אֹתָם לֹא תִכְרֹת לָהֶם בְּרִית וְלֹא תְחָנֵּם.

האם על כן החלת הריבונות מחייבת לבטל את הדמוקרטיה ולהקים במקומה מדינת הלכה?

תשובה

שלום

א. אני חושב שהמספרים שלך לא נכונים. בכל מדינת ישראל, יחד עם יהודה ושומרון, יש הרבה פחות ערבים (אם כי הנתונים הללו בהחלט לא ידועים באופן מדוייק, כי יש מי שיש לו סיבות למה לנפח אותם).

ב. אתה יודע שבמזרח ירושלים חיים כבר למעלה מחמישים שנה מאות אלפי ערבים שיש להם מעמד תושב ואין להם זכות הצבעה לכנסת? מה שאומר שזה כנראה לא סותר את הדמוקרטיה. יש דבר כזה בעוד מדינות בעולם (למשל תושבי פוארטו ריקו שהם תושבי ארה"ב אבל לא בעלי זכות הצבעה).

ג. כמובן, למילה דמוקרטיה יש משמעויות ופרשנויות שונות, וגם המושג 'מדינת הלכה' יכול להיות מובן בכל מיני אופנים.

כל טוב