קרוהן בשבת

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 22/01/19 13:09 טז בשבט התשעט

שאלה

שלום,

בני בן 9.5. אובחן לפני מספר שנים במחלת קרוהן.

לאחרונה קיבל דיאטה רפואית בה יכול לאכול דברים מסוימים בלבד.

בשבת ההתמודדות קשה כיוון שלא יכול לאכול ממתקים, לשתות תירוש, מוגבל בכמות ובלחם מסוים. ולא יכול לבשל דברים.

בבוקר מאוד רעב ושואל אם אפשר לשים מרק (למשל מרק עגבניות עם אורז), או דייסת אורז שהכנו מראש.

בתודה

יעל

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

שלום

כוונתך מן הסתם לשים על הפלטה בשבת בבוקר.

כמה אפשרויות להקל בזה במקרה זה, להלן מסודרות לפי סדר עדיפות העדות-

א. לשים מערב שבת את התבשיל המבושל על הפלטה עד שבת בבוקר ואז יאכל אותו (כל העדות)

ב. לבשל התבשיל מערב שבת, וטרם כניסת שבת להורידו מהאש, ולהשאירו בחדר (לא במקרר) עד מחר בבוקר כך שלא יצטנן לגמרי, ואז לשים על צלחת על הפלטה לחימום (אשכנזים)

ג. לבשל התבשיל מערב שבת, ואז להכניסו למקרר, ובשבת בבוקר להניחו על הפלטה הקרה עם שעון שבת כך שתידלק רבע שעה לאחר ששמת את התבשיל המבושל עליה (ספרדים)

ג. לבשל הדייסה מראש כך שלא תהיה נוזל אלא מוצק, ואז מותר בשבת בבוקר להוציאה מהמקרר ולהניחה על הפלטה הרותחת (ספרדים) או על צלחת שעל הפלטה (אשכנזים).

יש מחמירים בחלק מזה, אך במקרה של חולה אפשר להקל.

כל טוב

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן