קניית מצוות עליה לתורה בבית כנסת שלא מוסר דו״ח למתפללים

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 19/08/19 05:29 יח באב התשעט

שאלה

אני מתפלל בבית כנסת שלא מפרסם דוחות כספיים על תרומות וכספי מכירת מצוות. הודעתי לאחרונה בפומבי כי לא אתרום יותר כל עוד לא יתנו דין וחשבו לשימוש בתרומות. בהתאם לכך כשאני עולה לתורה אני מתנדב לצדקה לישיבות ועניים. שאלתי היא אם אני משתתף בתהליך רכישת מצוות עלייה האם חייב אני לשלם לבית הכנסת את סכום הקנייה או שיכול אני לתרום לצדקה? תודות מראש, אברהם.

תשובה

שלום וברכה

ממשה רבנו למדנו כי חובה למסור דין וחשבון על ניהול ענייני הקודש - לאור מה שהוא עצמו עשה בפרשת פקודי. אמנם, במהפכת יאשיהו נאמר ״ולא יחשבו... כי באמונה הם עושים״, אולם זהו חריג ולא נורמה.

על כן, בית הכנסת אמור אכן למסור דין וחשבון על ההוצאות הכספיות.

מעבר לחובה ההלכתית - זו גם עצה טובה, למניעת נפילות, שמתחילות בתירוצים קטנים, ועלולות להסתיים בתהום.

ברם, קניית העליות היא ׳רכוש׳ בית הכנסת, ועל כן - את הכסף לקניית העליות חובה לתרום לבית הכנסת, גם אם אינו מתנהל בדרך הלכתחילה, ורק אם ח״ו מתברר שיש שחיתות - תהא התמונה אחרת, אולם אני מבין שלא על כך מדובר.

כל טוב ויישר כוח על דרכך